Η επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας προκαλούν ήδη αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλο το πολιτικό φάσμα και ειδικότερα σε πρώτη φάση στην… κεντροαριστερά.

Μία από τις βασικές δεσμεύσεις του νέου αρχηγού της ΝΔ ήταν η περίφημη διεύρυνση, το άνοιγμα δηλαδή στον μεσαίο χώρο, το περίφημο κέντρο, μία δεξαμενή ψηφοφόρων η οποία ανέκαθεν έπαιζε ρόλο στην διαμόρφωση του εκάστοτε αποτελέσματος. Η συνταγή είναι δοκιμασμένη εξάλλου: Μέσα από τη μετατόπιση των πολιτικών θέσεών του, και το άνοιγμα σε κεντρώα στελέχη, ο Αλέξης Τσίπρας με τον ΣΥΡΙΖΑ μπόρεσαν και στοίχησαν με το κόμμα ένα μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων.

«Πρέπει να ανοιχτούμε στο κέντρο, από εκεί αντλούν δυνάμεις το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ, κάποια μέλη του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε πρόσφατα ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος έκανε σαφείς τις απόψεις και τους σκοπούς του ήδη από τις παραμονές του δημοψηφίσματος, όταν και πρότεινε το «μέτωπο» υπέρ του «Ναι», δηλαδή μία σύμπραξη των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων. Παρότι η ατζέντα του είναι μειοψηφική (θυμίζω: το Ναι στο δημοψήφισμα έλαβε 39%), ήταν ένα σαφέστατο δείγμα των προθέσεών του για το μέλλον.

Η αλήθεια είναι πως οι (νέο)φιλελεύθερερες απόψεις του κ. Μητσοτάκη βρίσκουν ευήκοα ώρα στο μισό Ποτάμι, την ώρα που το άλλο μισό ψάχνει αφορμή για συνεργασία με το… ΠΑΣΟΚ. Ας μην ξεχνάμε πως μεγάλη μερίδα στελεχών και βουλευτών του Σταύρου Θεοδωράκη,  βρίσκονται ιδεολογικά κοντά στις απόψεις του προέδρου της ΝΔ, τουλάχιστον σε θέματα οικονομίας. Ήδη οι πρώτες γκρίνιες μέσα στο Ποτάμι, άρχισαν να ακούγονται λίγο πιο έντονα και έχουν να κάνουν με την κατεύθυνση που ακολουθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα ο Σπύρος Λυκούδης επεσήμανε μιλώντας στο MEGA σήμερα πως «έχει πολιτική ανάγκη το Ποτάμι να διαμορφώσει με μεγαλύτερη σαφήνεια την πολιτική του φυσιογνωμία και τον πολιτικό του προσανατολισμό. Δεν το έχει πετύχει μέχρι τώρα».

Από την άλλη, ήδη έχουν παρατηρηθεί ρωγμές στη Δημοκρατική Συμπαράταξη καθώς η πρόεδρος της ΚΟ Φώφη Γεννηματά, έσπευσε να διαγράψει τον βουλευτή Λεωνίδα Γρηγοράκο, του οποίου οι δηλώσεις για την εκλογή Μητσοτάκη καθ όλη την περασμένη εβδομάδα, το μόνο σίγουρο, προσιδίαζαν με… πολιτικό φλερτ.

Κάποιοι θεωρούν την κίνηση της κ. Γεννηματά ως πολιτική πυγμή για να επιβληθεί στη Βενιζελική πτέρυγα, δηλαδή στα στελέχη που επηρεάζει ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος και μία τέτοια περίπτωση είναι και ο κ. Γρηγοράκος. Κατ’ άλλους δείχνει το άγχος που άρχισε να καταβάλει την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και της Συμπαράταξης, μόνο στην ιδέα ότι βουλευτές και στελέχη θα έβλεπαν με καλό μάτι την ιδέα μετακόμισης στην κεντροδεξιά πολυκατοικία, τώρα που έχει νέο διαχειριστή.

Το μόνο σίγουρο είναι όμως ότι οι εταίροι του ΠΑΣΟΚ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις Πολιτών εξοργίστηκαν από την αιφνιδιαστική αυτή ενέργεια, καθώς η αλήθεια είναι δείχνει έναν, ηγεμονισμό, αφού όπως έγινε γνωστό κανείς δεν ενημερώθηκε για τη διαγραφή του κ. Γρηγοράκου.  

Με τον Κεντροδεξιό πόλο να μπαίνει σε πορεία ανασυγκρότησης, όλο και περισσότεροι μέσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ πιέζουν τη Φώφη Γεννηματά να προχωρήσει σε συνέδριο ώστε να προλάβει τις όποιες διαλυτικές τάσεις θα προκύψουν από τα ανοίγματα του κ. Μητσοτάκη. Το σχετικά πετυχημένο (υπό την έννοια ότι το ΠΑΣΟΚ δεν εξαφανίστηκε από τον πολιτικό χάρτη στις τελευταίες εκλογές) εγχείρημα της συνεργασίας του πάλαι ποτέ κραταιού κόμματος με τη Δημοκρατική Αριστερά κατά κύριο λόγο, άρχισε ήδη να «ξεφουσκώνει», μία διαδικασία που ενδεχομένως να επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, η Συμπαράταξη κινδυνεύει να μετατραπεί σε «αδύναμο» κρίκο και να λεηλατηθεί: Ας μην ξεχνάμε, και το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνει συχνά - πυκνά «κλεφτές» ματιές προς τον ΠΑΣΟΚ με οδηγό τη σύμπραξη σοσιαλδημοκρατών και αριστεράς στην Πορτογαλία. Αρκεί, όπως έχει ειπωθεί, το ΠΑΣΟΚ «να ξεφορτωθεί τα βαρίδια».

Κάπως έτσι, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να ενδίδει στις προτροπές και σήμερα μέσω των «Νέων» κατέθεσε την πρότασή της: Σχηματισμό μίας παράταξης στα πρότυπα της ιταλικής Ελιάς με ιδρυτική συνδιάσκεψη τον Μάρτιο και νέο αρχηγό ο οποίος θα εκλεγεί τον ερχόμενο Μάιο.

Αλλά και οι ψηφοφόροι της Ένωσης Κεντρώων είναι μία δεξαμενή που μπορεί να διεμβολιστεί τόσο από τη Νέα Δημοκρατία, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ο πρόεδρος της εμφανίζεται αισιόδοξος ότι όχι μόνο δεν θα υποστεί απώλειες το κόμμα του, αλλά στις επόμενες εκλογές, όποτε και εάν γίνουν, θα εκφράζει αυτός την κεντροαριστερά στο σύνολό της.

Στις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται ο σχεδιασμός του νέου προέδρου της ΝΔ ως προς τη διεύρυνση και οι διεργασίες θα ενταθούν, ενώ αποκλείεται και το κυβερνών κόμμα να μείνει αδρανές. Όπως όλα δείχνουν και το 2016 δεν πρόκειται να πλήξουμε, και ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός ίσως και να γίνει θρυαλλίδα εξελίξεων και αλλαγών στο πολιτικό σύστημα…