Αναμφίβολα, η Κως είναι ένα από τα νησιά που σήκωσαν τα βάρη των αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία. Καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι που μόλις γλύτωσαν από τον πνιγμό στα νερά του Αιγαίου καθώς φτάνουν συνήθως επιβιβασμένοι σε καρυδότσουφλα που «βαφτίζονται» βάρκες – και αφού πρώτα αντιμετώπισαν τον θάνατο κατάματα, καθώς η πλειονότητά τους αντιμετώπισε τη φρίκη του πολέμου στη Συρία.

Στην Κω, όπως και στα άλλα νησιά, έχει αποφασιστεί στις Συνόδους Κορυφής και στις ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις να στηθεί ένα hot spot ή αλλιώς κέντρο ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να περάσουν έπειτα στην ενδοχώρα και από – ει δυνατόν – να φύγουν για τις χώρες που σκοπεύουν να πάνε, δηλαδή στην κεντρική Ευρώπη.

Τις τελευταίες ημέρες μία μερίδα κατοίκων έχει βρεθεί στο αντάρτικο γιατί αντιδρά, λέει, στην κατασκευή του εν λόγω κέντρου σε ένα στρατόπεδο στον οικισμό Πυλί. Και λέγοντας αντιδρά προφανώς, σημαίνει πως οι εν λόγω δεν περιορίζονται στις λεκτικές καταγγελίες αλλά, εκφράζουν τις διαφωνίες τους με τρόπο εκρηκτικό. Δηλαδή πετώντας μολότοφ στο κεφάλι των αστυνομικών των ΜΑΤ που ήρθαν από την Αθήνα και προσπαθώντας να καταλάβουν την είσοδο του χώρου. Βεβαίως και οι αστυνομικοί δεν είναι καθόλου άμοιροι ευθυνών, καθώς η στάση τους απέναντι σε όσους διαμαρτύρονται πολλές φορές ξεφεύγει κατά πολύ… 

Την ηγεσία αυτού του ιδιότυπου κινήματος κατά του κέντρου καταγραφής στο νησί έχει αναλάβει ο δήμαρχος Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος δεν έρχεται για πρώτη φορά στο προσκήνιο: Βρίσκεται διαρκώς στα κάγκελα, ήδη από τον Αύγουστο όταν άρχισε να ξεδιπλώνεται καθυστερημένα και αποσπασματικά ο σχεδιασμός της κυβέρνησης υπό το βάρος του προσφυγικού προβλήματος το οποίο είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Αλλά τώρα, ο κύριος δήμαρχος έχει ξεπεράσει τον εαυτό του. Σε μία από τις δεκάδες τηλεοπτικές συνεντεύξεις που έδωσε τις τελευταίες ημέρες (είναι ο ηγέτης του κινήματος, ντε), στο MEGA αν θυμάμαι καλά, τον άκουσα να λέει ότι οι κάτοικοι αντιδρούν γιατί το στρατόπεδο «είναι δίπλα σε κατοικημένη περιοχή και πέριξ ζουν άνθρωποι».

Κρίσιμη παρατήρηση: Προφανώς οι κάτοικοι που επικαλείται ο κύριος δήμαρχος, ο οποίος υιοθετεί προφανώς την επιχειρηματολογία τους -καθώς την αναπαράγει- θεωρούν ότι υπάρχουν… άνθρωποι και άνθρωποι, πολλών κατηγοριών. Ή αλλιώς, μόνο οι ντόπιοι (άντε και οι τουρίστες), έχουν το δικαίωμα να αντιμετωπίζονται ως τέτοιοι και όχι οι κατατρεγμένοι από τον πόλεμο και τις κακουχίες πρόσφυγες που έρχονται στην Ευρώπη για μία καλύτερη ζωή, ή απλώς για να μη σκοτωθούν από καμία αδέσποτη σφαίρα στα χαλάσματα κάποιας συριακής πόλης.

Ο ίδιος, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, ρίχνει όλα τα βάρη για την έκταση των αντιδράσεων στη στάση της αστυνομίας – η οποία βεβαίως, βεβαίως πράγματι εάν κρίνουμε από τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ρίχνει λάδι στη φωτιά- στολίζοντας όπως παρατήρησε ο Χρήστος Ξανθάκης με φωτοστέφανο όσους αντιδρούν. Κυρίως όμως προκαλεί με ειρωνικό χαμόγελο την κυβέρνηση να το φτιάξει το hot spot, αν μπορεί.

Διαφωνεί, είπε χθες σε άλλη τοποθέτησή του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, με τον ίδιο τον χαρακτηρισμό hot spot γιατί έτσι θα εγκλωβίζονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στο νησί. Και επέκτεινε τον συλλογισμό του σήμερα στον ΣΚΑΪ, λέγοντας ότι οι υποδομές για στέγαση των προσφύγων στην Κω, ίσως να λειτουργήσει ως «κράχτης» για τους διακινητές… Για αυτό είπε είναι αυξημένες οι ροές προς άλλα νησιά όπως η Λέσβος

Βεβαίως όλα αυτά φρόντισε να τα διανθίσει και με μία ανακοίνωση – προειδοποίηση προς την κυβέρνηση ότι ίσως να θρηνήσουμε νεκρούς. Και ο ρόλος του ποιος ακριβώς είναι; Ως τοπικός άρχοντας, από τη θεσμική του θέση, δεν πρέπει να συμβάλει σε έναν διάλογο ώστε να εκτονωθεί η ένταση; Εκτός και εάν την επιζητεί, για ίδιον όφελος, εάν κρίνουμε από την επιθετική στάση που έχει υιοθετήσει ο κ. Κυρίτσης όλες αυτές τις ημέρες και που παραδέχτηκε εμμέσως χτες:

Την προσωπική μου πορεία δεν τη χαρίζω σε κανένα, την ξέρουν οι κάτοικοι της Κω και όχι μόνο.

Την ώρα που όλες οι υγιείς δυνάμεις της Ευρώπης επαινούν την Ελλάδα και τους κατοίκους των άλλων νησιών, όπως η Χίος ή η Μυτιλήνη για τη στάση τους απέναντι στους πρόσφυγες, κάποιοι δε άρχισαν ήδη να πιέζουν ώστε οι γιαγιάδες της Λέσβου να τιμηθούν με το Νόμπελ Ειρήνης, ο δήμαρχος του νησιού και μία μερίδα κατοίκων στέκονται απέναντι σε αυτή την προσπάθεια.

Ας ξεκαθαρίσουν για αρχή τι θέλουν και τι δεν θέλουν. Η προσέλευση των προσφύγων – όσο θα συνεχίζεται ο πόλεμος στη Συρία- θα είναι μία πικρή πραγματικότητα, είτε το θέλουμε, είτε όχι. Έτσι η παρουσία των προσφύγων στο νησί και στο βαθμό που η Τουρκία δεν κάνει απολύτως τίποτα για να σεβαστεί την συμφωνία της με την ΕΕ, θα είναι δεδομένη. Θέλουν λοιπόν ο δήμαρχος και οι κάτοικοι hot spot στο νησί ή όχι;

Γιατί ειλικρινά, από το ήξεις – αφήξεις στη στάση του κυρίου δημάρχου κανείς δεν καταλαβαίνει ποια είναι τα αιτήματα που διατυπώνονται. Θέλουν επίσης κάτοικοι και δήμαρχος η χώρα να είναι συνεπείς στις δεσμεύσεις της; Γιατί εάν δεν είναι οι συνέπειες που θα υποστεί η χώρα, θα ξεπερνούν κατά πολύ τις αυτές που θα έχει η τοπική κοινωνία της Κω.