Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του δεν είχε ονειρευτεί ο Αλέξης Τσίπρας τα όσα βιώνει αυτή τη στιγμή ο ίδιος και οι υπουργοί του: Τρία τεράστια και ορθάνοιχτα, χαίνουσες πληγές σε μία κυβέρνηση που καλά – καλά δεν έχει ένα εξάμηνο στην εξουσία και βάλλεται από παντού.

Πρώτο και δυσκολότερο το προσφυγικό. Παρά τις απειλές για βέτο, παρά την τρεχάλα για τα hot spots και την απόφαση να έρθει το ΝΑΤΟ ως χωροφύλακας στο Αιγαίο, τάχατες για να ρυθμίσει τις προσφυγικές ροές [λες και οι δουλέμποροι δεν μπορούν να βρουν άλλες διόδους], η απειλή για απομόνωση της χώρας είναι εδώ και παραμονεύει. Ήδη οι ακραίοι του Βίσενγκαρντ – Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία- συνεπικουρούμενοι από άλλους δήθεν ευρωπαϊστές, και χώρες μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προεξοφλούν την αποτυχία της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό. Καταρτίζουν εναλλακτικά σχέδια, plan B, C, D και ούτω καθ εξής για σφράγισμα των συνόρων της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας. Κυρίως όμως αψηφούν τα συμφωνηθέντα στην πρόσφατη και δραματική Σύνοδο Κορυφής. Τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση; Δυστυχώς, εδώ που έφτασε η κατάσταση όχι πολλά πράγματα. Πιέσεις στην Κομισιόν, διπλωματικές επαφές και προσπάθεια χτισίματος ενός μετώπου με χώρες που έστω και προσωρινά τα συμφέροντά τους τέμνονται. Ότι δηλαδή έγινε στη Σύνοδο, που η Μέρκελ [όχι επειδή αγαπάει τον Τσίπρα, αλλά επειδή παίζει το πολιτικό της μέλλον στο προσφυγικό] και ο Ολάντ τάχθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας και κατά του κλεισίματος των συνόρων. Αυτή η στήριξη ωστόσο δεν φαίνεται να μεταφράζεται σε κάτι χειροπιαστό καθώς δεν συμπληρώθηκαν 12 ώρες από το πέρας της Συνόδου και ο καθένας άρχισε να κάνει του κεφαλιού του. Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σου λέει μετά.

Δεύτερο πρόβλημα είναι οι κινητοποιήσεις των αγροτών και των υπόλοιπων κοινωνικών ομάδων. Ο διάλογος έγινε, η κυβέρνηση κατέθεσε προτάσεις [κάποιοι δημοσιογράφοι μάλιστα έσπευσαν να τις χαρακτηρίσουν και γενναίες, ειδικά στο θέμα του αφορολόγητου] και οι αγρότες τις απέρριψαν συλλήβδην, μόνο και μόνο για ξαναρχίσουν τις συνομιλίες μετά και τη χθεσινή νέα έκκληση του πρωθυπουργού, την οποία και συνόδεψε με μία αυστηρή προειδοποίηση. Ακόμα και εάν οι αγρότες στρέφονται προς άλλες μορφές κινητοποιήσεων, με μερίδα τους να σκέφτεται να εγκαταλείψει την τακτική των μπλόκων, αυτό δεν σημαίνει πως η κατάσταση βαίνει προς αποκλιμάκωση. Το κλίμα παραμένει τεταμένο και συνοδεύεται από ορισμένες διόλου κολακευτικές εικόνες  προπηλακισμών βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα. Από το Ηράκλειο Κρήτης έως τα Τρίκαλα και την Αλεξανδρούπολη.

Τρίτο θέμα που συνδέεται με τις αγροτικές [και όχι μόνο] κινητοποιήσεις, η αξιολόγηση: Εδώ και εάν είναι ομιχλώδες το τοπίο. Η τρόικα ήρθε για έναν γύρο στις αρχές Φεβρουαρίου και έπειτα ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Κανείς δεν γνωρίζει για την πορεία των διαπραγματεύσεων, κανείς δεν ξέρει τα σημεία σύγκλησης και διαφωνίας για το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό κενό και ότι γενικώς έχει περιληφθεί σε αυτή τη φάση του προγράμματος. Ήδη η διαπραγμάτευση έχει καθυστερήσει και η ολοκλήρωσή της –κατά δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί- τοποθετείται πριν από το Πάσχα των Καθολικών. Αλλά η εμπειρία σε αντίστοιχες διαπραγματεύσεις δείχνει ότι οι χρονικοί στόχοι που τίθενται είναι μονάχα για να έχουν κάτι να ασχολούνται οι δημοσιογράφοι. Γιατί κανένας άλλος δεν τους λαμβάνει στα σοβαρά. Πόσο μάλλον όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λέει και ζητάει τα δικά του, κάνει άστοχες παρεμβάσεις [όπως το περιβόητο άρθρο του Πουλ Τόμσεν] που συσκοτίζουν τα πράγματα, προκαλώντας διχασμό ακόμα και μέσα στις τάξεις των δανειστών. Η ιστορία όμως και εδώ πρέπει να κλείσει όπως και να χει. Γιατί μετά έρχονται ορισμένα θετικά νέα: Η προοπτική ρύθμισης του χρέους, της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση και της άρσης της εξαίρεσης των ελληνικών ομολόγων που δέχεται η ΕΚΤ για παροχή ρευστότητας. Ο κλοιός με άλλα λόγια ενδεχομένως ξεσφίξει κάπως.

Αλλά για να φτάσουμε μέχρις εκεί, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να περάσει αυτό που θα συμφωνηθεί από τη Βουλή, πράγμα καθόλου σίγουρο γιατί η πλειοψηφία των 153 βουλευτών που διαθέτουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν τη λες και… αρραγή. Ήδη τα πρώτα τροχιοδεικτικά πυρά τα έχει ρίξει ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης και μετά τις αντιδράσεις στην επαρχεία, αναμένεται και άλλοι βουλευτές να το σκεφτούν τρίδιπλα πριν δώσουν την ψήφο τους…