Το βράδυ της Κυριακής, ορισμένοι εξυπνάκηδες – που ενδεχομένως δεν είχαν τίποτα καλύτερο να κάνουν- είπαν να πάρουν (στον λαιμό τους) όσους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες μπορούν από τον καταυλισμό – κολαστήριο στην Ειδομένη και να τους οδηγήσουν μέσω παραμεθόριων περασμάτων στην ΠΓΔΜ, παρακάμπτοντας τον φράχτη.

Για να διαδοθεί η πρωτοβουλία αυτή, οι οργανωτές της επέλεξαν την κλασική μέθοδο της διάδοσης φημών και ανυπόγραφων φυλλαδίων (στα αραβικά). Εκεί βεβαίωναν τους απελπισμένους πρόσφυγες που εγκλωβίστηκαν στη χώρα μας ότι εάν μαζευόταν αρκετοί οι αστυνομικοί της γειτονικής χώρας δεν θα μπορούσαν να τους συγκρατήσουν και ότι όποιος κατάφερνε να περάσει θα μπορούσε να συνεχίσει το ταξίδι του γιατί η Γερμανία δεχόταν ακόμα πρόσφυγες.

Μαζί με τις μισές αλήθειες οι άγνωστοι πρωταγωνιστές αυτού του εξοργιστικού περιστατικού, έμπλεξαν και την μπουρδολογία, στην προσπάθειά τους να πείσουν όσους περισσότερους μπορούν, να τους ακολουθήσουν σε αυτή την αψυχολόγητη κίνηση.  Ανέφεραν πως όποιος επέλεγε να μετακινηθεί προς τις δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα το πιθανότερο θα ήταν να επέστρεφε πίσω στην Τουρκία. Πάνω στην απελπισία τους αρκετοί περισσότεροι από 1000 άνθρωποι ξεκίνησαν το ταξίδι προς την ΠΓΔΜ μέσω δύσβατων μονοπατιών, περνώντας μέσα από ορμητικούς χείμαρρους, παίζοντας για ακόμη μία φορά τη ζωή τους κορώνα – γράμματα στην προσπάθεια για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο αύριο…

Ασχέτως από τα κίνητρα ή τις ιδεολογικές πεποιθήσεις, κάθε νοήμων άνθρωπος θα πάθαινε σοκ από την ανευθυνότητά των οργανωτών αυτής της απίστευτης κίνησης. Δεν υπολόγισαν οι εν λόγω ούτε μία στιγμή τις ανθρώπινες ζωές για τις οποίες υποτίθεται ότι κόπτονται: Έτσι, ως φυσικό ακόλουθο, τρεις άνθρωποι –παρότι γλίτωσαν το απάνθρωπο ταξίδι από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά- παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά ενός ποταμιού που προσπαθούσαν να διασχίσουν στα σύνορα με τα Σκόπια. Ορισμένοι που κατάφεραν να περάσουν, γύρισαν πίσω με εμφανή τα σημάδια από τα χτυπήματα που τους κατάφεραν οι συνοριακές αρχές της γειτονικής χώρας, και κατάφεραν να βρεθούν και πάλι στην αφετηρία του ταξιδιού  τους. Αλλά για τα επακόλουθα δεν νοιάστηκε κανένας, ούτε για τις απώλειες τριών αθώων ανθρώπων.

Αυτό που συνειδητοποιήσαμε όλοι στον απόηχο αυτού του πρωτοφανούς συμβάντος είναι πως ο καταυλισμός της Ειδομένης είναι πράγματι ζούγκλα. Μία ουδέτερη ζώνη δίπλα σε μία άλλη ουδέτερη ζώνη που η κυβέρνηση δεν ασκεί κανέναν απολύτως έλεγχο – από επιλογή της όπως παραδέχθηκε χθες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στον ΣΚΑΪ- και που οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κόβουν και ράβουν, δίχως να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Και προφανώς δεν αναφέρομαι στις ΜΚΟ που πράγματι παράγουν έργο και στέκονται πράγματι αλληλέγγυες στους πρόσφυγες. Μιλάω για τις ομάδες υπό τον μανδύα ΜΚΟ που «παίζουν με τις ανθρώπινες ζωές», που παραπληροφορούν τους πρόσφυγες διαδίδοντας φήμες και συμβάλλοντας στο να μείνουν αυτοί οι άνθρωποι στην Ειδομένη , εντείνοντας έτσι την ανθρωπιστική κρίση.

Ποια τα κίνητρά τους; Γιατί ενώ οι δομές φιλοξενίας ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, ορισμένοι πιέζουν τους πρόσφυγες να μείνουν στα σύνορα με τα Σκόπια; Ποιοι έχουν όφελος από το να διαιωνίζεται αυτή η απαράδεχτη κατάσταση στην Ειδομένη;

Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δυστυχώς δεν θα δοθούν σύντομα. Όμως δεν θα απαντηθούν ορισμένα λιγότερο σύνθετα ερωτήματα, όπως ποιος είναι ο ακριβής αριθμός και τα ονόματα των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται ειδικότερα στην Ειδομένη, γενικότερα στη χώρα μας για το προσφυγικό. Οργανώσεις που διαχειρίζονται μεγάλο αριθμό κονδυλίων  - σε αυτές εξάλλου θα κατευθυνθούν και τα χρήματα της ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ που θα δώσει η Κομισιόν- και που κανείς δεν έχει μία λίστα τους, ώστε να μπορεί να υπάρξει ένας υποτυπώδης συντονισμός. Με άλλα λόγια ποιος κάνει τι, και που. Το Newpost στην προσπάθειά του να λάβει απαντήσεις για αυτό ακριβώς το φλέγον ζήτημα βρήκε κλειστές πόρτες. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχει ακριβή στοιχεία, όπως δεν έχει το Προστασίας του Πολίτη, ενώ το υπουργείο Άμυνας δεν έχει σχέση στις επαφές με τις ΜΚΟ.

Έτσι λοιπόν μένουμε όλοι στο σκοτάδι. Κυβέρνηση και πολίτες. Εάν η κυβέρνηση δεν ξέρει με ποιους έχει να κάνει, πως θα μπορέσει να συντονίσει την κατάσταση; Αν δεν μπει μία τάξη στο τοπίο, δεν θα αργήσει η στιγμή που θα ξεφυτρώσουν και πάλι οι ΜΚΟ «φαντάσματα» για να «ροκανίσουν» την ανθρωπιστική βοήθεια. Ούτε περιστατικά σαν το προχτεσινό – ο κάθε άσχετος δηλαδή να μαζεύει όσους πρόσφυγες και μετανάστες μπορεί και να προσπαθεί να τους περάσει στην ΠΓΔΜ – θα μας κάνουν εντύπωση.

Οι λεκτικές καταγγελίες του πρωθυπουργού χτες το πρωί για όσους εκμεταλλεύονται τη λαχτάρα αυτών των ανθρώπων να βρεθούν στον προορισμό τους, ακουμπάνε στην ουσία του προβλήματος μεν, αλλά δεν είναι τίποτα περισσότερο από λόγια. Και από δηλώσεις έχουμε χορτάσει. Ήρθε η ώρα για την κυβέρνηση να προχωρήσει αποφασιστικά στην καταγραφή των ΜΚΟ, να  βάλει μία τάξη στη ζούγκλα της Ειδομένης και να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε ο καταυλισμός να εκκενωθεί το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην ξαναεπαναληφθούν αυτές οι εικόνες ντροπής.  

Υ.Γ.: Για μία φορά σε αυτή τη χώρα ας ασχοληθούμε με την ουσία των προβλημάτων. Εδώ καίγεται το σύμπαν και από χτες η αντιπολίτευση – αλλά και ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ- ασχολείται με ένα λεκτικό ολίσθημα του κατά τα άλλα ικανότατου αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος κατά τη συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» στον ΣΚΑΪ, αποκάλεσε τα Σκόπια, «Μακεδονία». Εμφανέστατα επρόκειτο για «σαρδάμ», με τον υπουργό να βγαίνει και να διορθώνει άμεσα τα κακώς κείμενα. Ζήτησε μέχρι και συγγνώμη ο κ. Μουζάλας. Παραδέχτηκε ότι έκανε γκάφα. Τι άλλο δηλαδή θέλετε να κάνει; Και όσοι ζητούν το κεφάλι του επί πίνακι, ας βρουν άλλον άνθρωπο να μετατρέψει το χάος σε μία στοιχειωδώς διαχειρίσιμη κατάσταση…