Το τελευταίο πακέτο με τα προαπαιτούμενα για να κλείσει η αξιολόγηση κατά γενική ομολογία ήταν ιδιαίτερα σκληρό: Περιείχε εκτός από τους έμμεσους φόρους, τον δημοσιονομικό «κόφτη», αλλά το κρίσιμο και πιο σκληρό σημείο του ήταν το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, που έφερε ακόμη ένα ρήγμα στην πλειοψηφία κατά την ημέρα ψήφισής του, με την καταψήφιση και παραίτηση της Βασιλικής Κατριβάνου.

Παραμονές της συζήτησης στη Βουλή του τελευταίου πολυνομοσχεδίου, όπως έγραψε το newpost, κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ για να καταδείξει το πόσο δυσβάσταχτα μέτρα και ρυθμίσεις περιείχε, έλεγε το εξής:

Αφού αναγκαστήκαμε να φάμε τον γάιδαρο, τώρα θα φάμε και την ουρά…

Ωστόσο, για ορισμένους βουλευτές και υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, ο γάιδαρος όπως φαίνεται τους έπεσε… βαρύς και αχώνευτος. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς. Πέραν των αντικρουόμενων δηλώσεων που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες, η Άννα Βαγενά είπε το εξοργιστικότερο όλων σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, χτες:

Δεν μας τρομάζουν τα 99 χρόνια διάρκειας του ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Εδώ η Ελλάδα ήταν υπό Τουρκική σκλαβιά για 400 χρόνια και άντεξε. Έχουμε ως λαός μεγάλες αντοχές.

Συνέκρινε δηλαδή το υπερταμείο με την… τουρκοκρατία! Εκτός του ότι είναι ιστορικά άτοπο το εν λόγω σχόλιο, στην ουσία τα όσα είπε μοιάζουν για ορισμένους ως ομολογία αποτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό παρότι στη συνέχεια προσπάθησε να αναδείξει τα θετικά (εάν υπάρχουν αυτά) του ειδεχθούς ταμείου αποκρατικοποιήσεων το οποίο φέρνει σε αποικιακού τύπου πρακτικές ή μοιάζει ως τιμωρία που επέβαλαν οι νικητές ενός πολέμου στον ηττημένο.

Δεν μπορώ να γνωρίζω τι ακριβώς σκεφτόταν η βουλευτής όταν έκανε αυτή τη δήλωση, σίγουρα όμως θα προκάλεσε εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ έδωσε «πάτημα» σε πολλούς, πολιτικούς και πολίτες να σχολιάσουν με πολύ αιχμηρό τρόπο τόσο τα λεγόμενά της, αλλά και πάτημα για επιθέσεις ως προς την πολιτική που ακολουθεί κυβέρνηση. Που φαντάζει μεν αριστερή ιδεολογικά, αλλά εφάρμοσε ένα ακραιφνώς νεοφιλελεύθερο μέτρο. Θα πει κανείς… Μα ήταν στη συμφωνία του Ιουλίου. Πράγματι ήταν, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο πρωθυπουργός τότε δεν θα μπορούσε να το είχε διαπραγματευτεί διαφορετικά. Και μικρή σημασία έχει το που θα είναι η έδρα του νέου ΤΑΙΠΕΔ. Είτε στο Λουξεβμούργο, είτε στην Αθήνα, η ουσία παραμένει ίδια. Για 99 χρόνια, το ελληνικό κράτος δεν θα έχει αποκλειστικά λόγο για τη διαχείριση της περιουσίας του. Αυτή θα υπόκειται στην κρίση των δανειστών, οποιαδήποτε κίνησή και να γίνει θα πρέπει να έχει την έγκρισή τους.

Για να επιστρέψουμε όμως στο θέμα μας. Είναι εξοργιστικό με πόση ευκολία κυβερνητικοί και κοινοβουλευτικοί εκστομίζουν τέτοιου είδους δηλώσεις, τάχατες για να δείξουν πως συμπάσχουν με τον κόσμο που βιώνει τις συνέπειες ακόμη ενός μνημονίου, που δεν βλέπει φως στο τούνελ για ακόμη μία χρονιά. Μήπως θα έπρεπε να σκέφτονται περισσότερο πριν μιλήσουν; Να είναι λίγο πιο προσεχτικοί στις τοποθετήσεις τους; Δεν είναι μόνο μία μερίδα ΜΜΕ που σκοπίμως διογκώνει ή διαστρεβλώνει τα λεγόμενά τους.  Πολλές φορές – βλέπε τη σημερινή ατυχέστατη τοποθέτηση της κατά τα άλλα εξαιρετικής ηθοποιού Άννας Βαγενά, οι ίδιοι οι βουλευτές τα θέλουν και τα παθαίνουν. Όπως και να το δει κανείς, δηλώσεις σαν και τη σημερινή, είναι δυσκολοχώνευτες όπως το τελευταίο πολυνομοσχέδιο ένα πράγμα.

Και εάν συνεχιστούν τέτοιου είδους φαιδρότητες, τότε το όποιο λαϊκό έρεισμα έχει το κόμμα θα εξαφανιστεί, και για αυτό δεν θα φταίει καμία διαπλοκή, και καμία μονταζιέρα.  Και τότε, έχετε γεια βρυσούλες…