«Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις», λέει ο θυμόσοφος λαός. Έτσι και ο Κοκός, κατά κόσμον Κωνσταντίνος, τέως Βασιλιάς των Ελλήνων, μας εδήλωσε χτες πως όταν αναφερόμαστε σ αυτόν θα πρέπει να αφαιρέσουμε το «τέως» από τον τίτλο του.

«(…), εγώ δεν είμαι ο πρώην βασιλεύς Κων/νος, είμαι ο Βασιλεύς Κων/νος, τελεία και παύλα. Αυτό δεν αλλάζει με το τίποτα, είμαι ο πρώην ή τέως ή ό,τι προτιμάτε, Βασιλεύς της Ελλάδος ναι, αλλά το ότι είμαι ο Βασιλεύς Κων/νος δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ» ανέφερε κατά τη συνέντευξή του στις Ιστορίες.

Ο τέως γνωρίζει πολύ καλά – παρά την ηλικία του δεν τον έχουν πάρει και τόσο τα χρόνια – ότι το πολιτειακό στη χώρα μας έχει λυθεί μία και καλή με το δημοψήφισμα του 1974 όταν και ο ελληνικός λαός εξέφρασε ελεύθερα την άποψή του για τον θεσμό που ο ίδιος αντιπροσώπευε. Έστειλε τη βασιλεία στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, όπως επίσης και τις παρεμβάσεις του Παλατιού στην πολιτική ζωή του τόπου, που έκανε να αναπνεύσει πολλές δεκαετίες και μπήκε σε μία κανονικότητα μόλις μετά την πτώση της χούντας.

Στη χθεσινή του συνέντευξη ο Κοκός προσπάθησε να παρουσιάσει μία ωραιοποιημένη εικόνα από τα έργα και τις ημέρες του. Μας είπε πως θα όρκιζε ξανά την κυβέρνηση της Χούντας γιατί δεν ήθελε αιματοχυσία, αλλά ξεχνάει να μας πει – και δεν θα το κάνει ποτέ- ότι οι συνταγματάρχες πρόλαβαν τους Παλατιανούς στρατηγούς οι οποίοι σχεδίαζαν το πραξικόπημα λίγες ημέρες αργότερα από την 21η Απριλίου.

Απέδωσε τις οικτρές μηχανορραφίες του Παλατιού κατά τη διάρκεια των Ιουλιανών και τις αποφάσεις του εκείνες τις ταραγμένες ημέρες στην νεαρή ηλικία του, λες και δεν υπήρξε ποτέ η μητέρα του, η διαβόητη Φρειδερίκη που κυβερνούσε μέσω του ίδιου τον τόπο κάνοντας ό,τι της καπνίσει μη δίνοντας λογαριασμό σε κανέναν. Δεν υπήρξε ποτέ παρακράτος κατά τον τέως, ούτε αποστασία, ούτε οι πιέσεις προς τους μετέπειτα αποστάτες βουλευτές της Ένωσης Κέντρου να καταψηφίσουν την ίδια την ΕΚ. Δεν μας είπε για το χεράκι που έβαλε ώστε να εκτραχυνθεί η πολιτική ζωή του έρμου αυτού τόπου, να ανάψουν τα πάθη και να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την παρέμβαση των στρατιωτικών που έβαλαν τη χώρα στον «γύψο». Και βέβαια δεν θα μας τα πει ποτέ.

Παρότι πέρασαν τόσες δεκαετίες, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει έστω και μία συγγνώμη λογαριασμό του πατέρα του, Παύλου, για τα μακρονήσια, τα κολαστήρια όπου μαρτύρησαν χιλιάδες αριστεροί μετά το τέλος του εμφυλίου

Πάρ αυτά μας διαβεβαιώνει ότι είναι ακόμη ο βασιλιάς των Ελλήνων, τρομάρα του…