Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και ο υπουργός Μουζάλας, όπου σταθούν και όπου βρεθούν μας λένε πόσο καλά τα έχουν καταφέρει με το προσφυγικό. Ότι έδωσαν τάξη στο χάος, ότι κατάφεραν να «ξηλώσουν» το αίσχος της Ειδομένης, ότι τους περισσότερους πρόσφυγες τους τακτοποίησαν σε δομές φιλοξενίας.

Αρκούσε ένα κύμα άγριας χιονόπτωσης και μία χιονοστιβάδα αρνητικών σχολίων και επικρίσεων για να καταπλακωθούν αυτοί οι ισχυρισμοί. Μόλις λίγες ημέρες πριν και ενώ οι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν για το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που έρχεται, ο κ. Μουζάλας μας βεβαίωνε ότι κερδήθηκε το στοίχημα του ξεχειμωνιάσματος των προσφύγων και των μεταναστών. Μας έλεγε δηλαδή ότι οι κατατρεγμένοι που εγκλωβίστηκαν στη χώρα μας κυνηγημένοι από τους πολέμους και την ανέχεια θα έβγαζαν τον χειμώνα αξιοπρεπώς.

Αξιοπρέπεια: Είναι μία λέξη «καραμέλα» που οι υπουργοί της κυβέρνησης της χρησιμοποιούν κατά κόρον.

Μόνο που οι εικόνες που βλέπουμε από τη στιγμή που το χιόνι καταπλάκωσε τις σκηνές στη Μόρια της Λέσβου και άλλες δομές ανά την Ελλάδα, μόνο σε αξιοπρέπεια δεν παραπέμπει.

Άνθρωποι να ξεπαγιάζουν μέσα στο κρύο, να διαμαρτύρονται και να φεύγουν από το κολαστήριο της Μόριας προς τα ενδότερα της Λέσβου με τα πόδια σε μία απέλπιδα προσπάθεια να βρουν έναν χώρο να ζεσταθούν. Άλλοι πάλι προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο στα ερείπια του κάτω κάστρου. Εικόνες ντροπής δηλαδή που σε καμία περίπτωση δεν μας τιμούν. Και όπως ήταν φυσικό, το ένα μετά το άλλο, μεγάλα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης που έχουν ασχοληθεί σοβαρά και όχι όψιμα με το προσφυγικό [όπως ο Guardian] πυροβολούν τον υπουργό Μουζάλα για τα όσα έπρεπε να κάνει και δεν έκανε.

Υποτίθεται πως το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αυτονομήθηκε για να μπορεί να λειτουργεί πιο γρήγορα και άμεσα. Υποτίθεται πως έχει δημιουργηθεί ένα συντονιστικό όργανο για το προσφυγικό ώστε να τα όσα πρέπει να γίνουν για να προστατευτούν οι πρόσφυγες, να μην κολλάνε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Παρόλα αυτά, και ενώ ήταν γνωστό πως έρχεται βαρύς χιονιάς δεν έγινε τίποτα απολύτως. Μόνο εκ των υστέρων η κυβέρνηση θυμήθηκε πως υπάρχει πρόβλημα. Μόνο όταν άρχισαν οι ομαδικές αντιδράσεις, ο Μουζάλας παραδέχτηκε πως τελικά έχασε το στοίχημα, προσπάθησε να πάρει πάνω του την ευθύνη για το μπάχαλο και κινητοποίησε ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού μπας και καταφέρουν να λίγη ζεστασιά αυτοί οι άνθρωποι.

Το μείζον εν προκειμένω δεν είναι οι μεγαλοστομίες, αλλά οι πράξεις. Δηλαδή περιπτώσεις όπως αυτή να μη συμβαίνουν καν, το κράτος να κάνει αυτά που πρέπει να κάνει ώστε να μην επαναληφθούν ξανά αυτές οι εικόνες που ντροπιάζουν τη χώρα μας διεθνώς. Γιατί ας μην ξεχνάμε, ακόμα βρισκόμαστε στη μέση του χειμώνα…