Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση πως ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης περιέχεται στον έλεγχο της κοινοπραξίας γερμανογαλλικών συμφερόντων και του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, και η "φωτογραφική" τροπολογία που απαλλάσει την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ (ιδοκτησίας του) από πρόστιμα για λαθρεμπόριο και προσαυξήσεις ύψους 38,5 εκατομμύρια ευρώ κάνει την Βουλή να σείεται από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. 

Η επίμαχη τροπολογία που κατατέθηκε από τον βουλευτή Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Δημητριάδη (και όχι από τον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Παπαδημητρίου) οδηγεί την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητήσει εξηγήσεις φέρνοντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη Βουλή.

Εκεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος αποκαλύπτει το όνομα του επιχειρηματία τον οποίο αφορά η ρύθμιση (ανοίγοντας βεβαίως παράθυρο και για άλλες παρόμοιες περιπτώσεις) κάτι που είχε αποφύγει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, και η επίμαχη τροπολογία περνάει τελικά με μόλις 149 ψήφους δημιουργώντας τριγμούς ακόμα και ανάμεσα σε βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης που δεν βλέπουν με καλό μάτι τις "στενές σχέσεις" που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία.

Οι σχέσεις του επιχειρηματία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ και το εξώδικο στον Μητσοτάκη

Βέβαια για όσους δεν έχουν ασθενή μνήμη ο κ. Σαββίδης ξεκάθαρα  εδώ και πολύ καιρό είχε αναπτύξει άριστες σχέσεις με την σημερινή κυβέρνηση. Ο ίδιος άλλωστε από  τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης  του κ. Τσίπρα τον είχε ευχαριστήσει δημοσίως για την ρύθμιση των χρεών του ΠΑΟΚ (ομάδα στην οποία είναι επίσης ιδιοκτήτης).  

Μάλιστα τότε είχε πληρώσει 12 εκατομμύρια ευρώ (συνολικά διαγράφηκαν από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ πρόστιμα και προσαυξήσεις 20 εκ. ευρώ) έχοντας προειδοποιήσει με δηλώσεις του σε ΜΜΕ πως εάν δεν του γίνονταν ρύθμιση των χρεών το κράτος δεν θα εισέπραττε ούτε ένα ευρώ! 

Μετέπειτα τον βλέπουμε πάλι στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες όπου κατέληξε να είναι ένας από τους τέσσερις υπερθεματιστές από "σπόντα" αντικαθιστώντας τον Βλαδίμηρο Καλογρίτσα, που αποσύρθηκε μετά την γνωστή σε όλους ιστορία με τα περίφημα βοσκοτόπια της Ιθάκης που είχε βάλει ως εγγύηση για να συμμετάσχει στον εν λόγω διαγωνισμό.

Μάλιστα στον διαγωνισμό αυτό η δήλωσή του "εκπλήρωσα την αποστολή" μου είχε ερμηνευθεί από πολλούς ως μια προσπάθειά του να ανεβάσει το τίμημα που τελικά δόθηκαν οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες και που ξεπέρασαν ακόμα και τα 60 εκ. ευρώ! (περίπτωση τηλεοπτικής άδειας που κατέληξε στον κ. Ευάγγελο Μαρινάκη με 73,9 εκ. ευρώ αλλά και του κ. Καλογρίτσα 75,9 εκ. ευρώ που μετά την αποχώρησή του "έχρισε" υπερθεματιστή τον κ. Ιβάν Σαββίδη).

Ο χαρακτηρισμός "λαγός" που του αποδόθηκε και από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη μέσα στη Βουλή οδήγησε τον κ. Σαββίδη να του στείλει εξώδικο πέντε μήνες μετά το περιστατικό! και αφού ήδη το ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματικό τον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε για τις τηλεοπτικές άδειες. 

Στο εξώδικό του ο κ. Σαββίδης ανέφερε μεταξύ άλλων:

"Κατόπιν τούτων σας καλώ (θα προτιμούσα να μην χρησιμοποιήσω τη λέξη «αξιώνω», αν και νομικά αυτή είναι η προσήκουσα) να αποκαταστήσετε την αλήθεια, κάνοντας χρήση του ιδίου δημοσίου βήματος (δηλαδή της Ελληνικής Βουλής) ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο θα μπορούσε κατ’ αντικειμενική κρίση να θεωρηθεί εξίσου πρόσφορος, ανακαλώντας τον άστοχο και μειωτικό για το πρόσωπό μου χαρακτηρισμό του «λαγού»• έναν χαρακτηρισμό, τον οποίο θέλω να πιστεύω ότι υιοθετήσατε πάνω στην ένταση του κοινοβουλευτικού σας λόγου ενώ γνωρίζατε ή εν πάση περιπτώσει οφείλατε να γνωρίζετε τα πραγματικά δεδομένα που σας παραθέτω πιο πάνω.

Θα ήθελα επίσης να γίνει αντιληπτό ότι όσος χρόνος και αν έχει παρέλθει από την επίμαχη ομιλία σας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο –ενόψει και του γεγονότος ότι οι κοινοβουλευτικές ομιλίες παραμένουν διαδικτυακά διαρκώς «παρούσες»- ο άδικος και μειωτικός αυτός χαρακτηρισμός εξακολουθεί δυστυχώς να με συνοδεύει στον επαγγελματικό μου βίο, αποτυπώνοντας και συνοψίζοντας φραστικά τη μομφή ότι αποτελώ μέρος ενός συστήματος διαπλοκής με την πολιτική εξουσία τη στιγμή μάλιστα που ως επιχειρηματίας, ουδέποτε είχα ανάμιξη στις εκάστοτε κομματικές αντιπαραθέσεις στις οποίες με εμπλέξατε χωρίς να το επιθυμώ.

Μία μομφή την οποία αποτάσσομαι μετά βδελυγμίας και που δυστυχώς, εκφραζόμενη πλέον από τον ίδιο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης (και όχι από ένα απλό τηλεοπτικό μέσο, όπως αρχικώς συνέβη), αποκτά άλλη βαρύτητα.

Για το λόγο ακριβώς αυτό ζητώ με την παρούσα επιστολή μου την άμεση αποκατάσταση της αληθείας, μέσω του δημοσίου βήματος που καθημερινά απολαμβάνετε ως πολιτικός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

Βεβαίως ουδέποτε ο κ. Μητσοτάκης "αποκατέστησε" τον κ. Ιβάν Σαββίδη όπως διακαώς επιθυμούσε ,και ο τελευταίος μάλλον αθέτησε την "υπόσχεσή" του πως δεν μπλέκει σε κομματικές αντιπαραθέσεις αφού με σημερινές του δηλώσεις στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" αναφέρει μεταξύ άλλων. 

"Αν εγώ θα έκανα μια πολιτική ή προεκλογική συζήτηση θα ήθελα μονάχα να πω με μια λέξη: «Να κρατηθείτε από τον Τσίπρα. Είναι η προϋπόθεση επιτυχίας του μέλλοντος. Της επόμενης ημέρας. Αυτός έχει τη μικρότερη ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Μικρότερη ευθύνη έχει αυτός. Εγώ θα έλεγα δεν έχει μάλιστα καμία ευθύνη. Ενώ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αναγνωρίσουν την πλήρη ευθύνη τους".

Αναφερόμενος μάλιστα στον αρχηγό της ΝΔ τονίζει: "Το να καταθέσω λοιπόν ένα εξώδικο ή μετά και δικαστική αίτηση κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη ή αν θέλετε όπως κάποιοι προβλέπουν «μελλοντικού πρωθυπουργού της Ελλάδος» - του υποτιθέμενου πρωθυπουργού θα έλεγα, παρόλο που δεν θα γίνει ποτέ του – δεν σημαίνει ότι καταθέτω αγωγή κατά του κόμματος".

Εάν οι παραπάνω δηλώσεις δεν αποτελούν συμμετοχή σε "κομματικές αντιπαραθέσεις" όπως αναφέρεται στο εξώδικό σας κ. Σαββίδη τότε δυο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν.

Ή δεν καταλαβαίνω καλά ελληνικά ή είμαι αρκετά "αθώος" για να καταλάβω πως για να γίνουν επενδύσεις από τους επιχειρηματίες στη χώρα μας χρειάζεται πάντα και η κρατική "ενίσχυση" για να μην γράψω κάτι βαρύτερο και μπλέξω σε δικαστικές περιπέτειες.

Κάτι βεβαίως που ουδόλως με απασχολεί γιατί δεν ήμουν ποτέ της δημοσιογραφίας των δημοσίων σχέσεων και έχω πληρώσει ακριβά το τίμημα του να έχω άποψη.