Σε λίγες ώρες θα περάσουν στη Βουλή τα μέτρα του σκληρότερου Μνημονίου ,αφού είναι το μοναδικό που δεν θα έχει χρηματοδότηση από τους δανειστές μας. Το  φέρνουν αυτοί που θα έσκιζαν τα μνημόνια , αυτοί που κατηγορούσαν ως δωσίλογους και προδότες όσους ψήφιζαν τα προηγούμενα. Τα γνωστά σε όλους πλέον  τους πολίτες «παπαγαλάκια» της «πρώτης φορά αριστερά» ξαφνικά σίγησαν. Τα πληκτρολόγια τους δεν χτυπάνε και νωχελικά αναμασούν «νεοφιλελεύθερες» ιδέες για το «αδιέξοδο» το οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και την αναγκαιότητα να ψηφιστούν αυτά τα μέτρα για την σωτηρία της Ελλάδας.

Μέτρα που θα καταστήσουν αδύνατη την διαβίωση χιλιάδων συμπολιτών μας όταν τελικά θα εφαρμοστούν. Γιατί  τα μέτρα ψηφίζονται για να εφαρμοστούν, και φυσικά τα αντίμετρα απλώς...δεν υπάρχουν. Η εξαπάτηση της κοινωνίας συνεχίζεται  από τα πολιτικά πρόσωπα που απαρτίζουν αυτή την κυβέρνηση και από ΜΜΕ που ελέγχουν. Και επειδή δεν ελέγχουν όλα τα ιδιωτικά ΜΜΕ (λογικό σε δυτικές δημοκρατίες)  η αλήθεια διαδίδεται και διαλύει οριστικά κάθε τους ψέμα.

Είναι εκτεθειμένοι όχι μόνο για όσα είπαν και δεν έκαναν, αλλά για όσα πράττουν εναντίον του συνόλου του Ελληνικού λαού. Γιατί τα μέτρα που φέρνουν αφορούν όλες τις κοινωνικές ομάδες, και ισοπεδώνουν την μεσαία τάξη. Αφού  λοιπόν μετέφεραν τα πάντα στο Υπερταμείο -που για 99 χρόνια- διαχειρίζεται όλη την δημόσια περιουσία , αφού πούλησαν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αφού ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν την ΔΕΗ και την ΕΥΑΘ , αφού έμαθαν πώς να φοράνε γραβάτες ιδίως όταν επισκέπτονται τις ΗΠΑμας «αφόπλισαν» με το ρητορικό τους ερώτημα «Γιατί οι άλλοι τι θα έκαναν;»

Φυσικά και δεν είναι δουλειά του δημοσιογράφου να απαντάει στα ερωτήματα της εκάστοτε εξουσίας, και κυρίως δεν είναι μέσα στα καθήκοντά του να την «λιβανίζει». Στα καθήκοντά του είναι να ενημερώνει για το τι έρχεται και κυρίως να ασκεί κριτική.

Το βασικότερο - γιατί κινδυνεύει ιδιαίτερα στις μέρες μας- να μπορεί ελεύθερα να πει την άποψή του χωρίς να φοβάται τις εξώδικες διαμαρτυρίες ή τις αγωγές των υπουργών που θίγονται. Γιατί οι «σιωπές» για το τι έρχεται δεν είναι ανεκτές από μια κοινωνία που είναι δικαιολογημένα στα κάγκελα από την αναλγησία ενός πολιτικού συστήματος που θεωρεί τους πολίτες ιθαγενείς και τους τάζει καθρεφτάκια.. ως αντίμετρα!  

Για τον λόγο αυτό σας βάζω περιληπτικά τι «ξεχνάτε» μετά την ψήφιση του εν λόγω μνημονίου, και όσοι διαφωνούν ας τα κρατήσουν να τα έχουν όταν τα πάντα θα έχουν ισοπεδωθεί. 

Συνταξιούχοι: καταργείται από 1.1.2019 η προσωπική διαφορά στις συντάξεις. Παλαιοί συνταξιούχοι ευθυγραμμίζονται με τους νέους. Χάνουν άμεσα έτσι έως 18% της σύνταξής τους (μία ως δύο συντάξεις δηλαδή) και στην κύρια και στην επικουρική. Αντιθέτως, όσοι βγήκαν το 2015-2016 σε σύνταξη με ποσά 100-200 ευρώ, λόγω 3ου Μνημονίου, θα φτάσουν την νέα κατώτατη σύνταξη των 392 ευρώ (ή όποια θα ισχύει τότε) το 2023. Επιπλέον αναβάλλονται για τρία χρόνια και οι πενιχρές ετήσιες αυξήσεις που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου να δοθούν στους συνταξιούχους.

Μισθοσυντήρητοι και αγρότες: μειώνεται από 1.1.2020 κατά 650 ευρώ η έκπτωση που δικαιούνται από τον ετήσιο φόρο εισοδήματος. θα πληρώνουν φόρο και τουλάχιστον 500.000 χαμηλόμισθοι των 450-500 ευρώ που έμεναν ως τώρα αφορολόγητοι. Χάνουν έτσι και αυτοί σχεδόν ένα μηνιάτικο στην καλύτερη των περιπτώσεων. 

Νοικοκυριά: Καταργούνται αναδρομικά από 1.1.2017 οι εκπτώσεις φόρου για ιατρικές δαπάνες. Από 1.1.2018 καταργείται η έκπτωση 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις. Μειώνεται 58 εκατ. ευρώ το κονδύλι για επίδομα πετρελαίου.

Αυτοαπασχολούμενοι: αυξάνονται από 1.1.2018 οι ασφαλιστικές κρατήσεις ΕΦΚΑ

Άποροι-άνεργοι: καταργούνται παροχές όπως τα επιδόματα ένδειας, απροστάτευτων τέκνων, ανεργίας νεοεισερχομένων από τον ΟΑΕΔ.

Δανειολήπτες: Επιταχύνονται οι κατασχέσεις και καθιερώνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Τα funds μπορούν να διαχειρίζονται ακίνητα των οφειλετών. Το τι έλεγαν για τα «γεράκια» που θα μας πάρουν τα σπίτια οι σημερινοί κυβερνώντες δεν μπαίνω καν στον κόπο να σας τα θυμίσω. 

Ιδιωτικοί υπάλληλοι: Επιταχύνονται οι ομαδικές απολύσεις

Δικαστικοί: χάνουν την ειδική φοροαπαλλαγή που είχαν,  επειδή εξομοιώνονται στην φορολογική μεταχείριση με τους βουλευτές.

Ειδικά μισθολόγια: ανατρέπονται τα κλιμάκια, παγώνουν ωριμάνσεις.

Για τις Κυριακές και τα ανοιχτά πολυκαταστήματα, είναι απλώς ένα ακόμα  χτύπημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και ένα βήμα πριν το λουκέτο σε όσες ακόμα παρέμειναν «ζωντανές».

Και βέβαια μακάρι να μην εφαρμόζονταν ποτέ αυτά τα μέτρα αλλά από την στιγμή που τα εφαρμόζεις, μην μας κοροϊδεύεις πως θα μας δώσεις αντίμετρα μεγαλύτερου οικονομικού ύψους από τα μέτρα. Γιατί αφού έχεις 7 δισ. ευρώ να μοιράσεις αντίμετρα για ποιο λόγο εφαρμόζεις 5 δισ. υφεσιακά και καταστροφικά για την οικονομία μέτρα;

Πιο ενοχλητικό  από το δούλεμα της κυβέρνησης, είναι η διαπίστωση πως σχέδιο εξόδου από την κρίση που να ανατρέπει όλα τα παραπάνω δεν έχει διατυπωθεί κοστολογημένα από κανέναν πολιτικό σχηματισμό.

Κάτι μου λέει λοιπόν πως οι φωνές που θέλουν την χώρα εκτός ΕΕ, και απομονωμένη από τους δυτικούς συμμάχους μας θα αρχίσουν και πάλι να ηχούν ως σειρήνες εκμεταλλευόμενες όχι απλώς την κυβερνητική ανικανότητα αλλά και την απόγνωση ενός λαού που επί επτά και πλέον έτη κάνει θυσίες χωρίς κανένα αντίκρισμα. 

Για τους δύσπιστους να θυμίσω πως μπήκαμε στα μνημόνια με το εξωτερικό μας  χρέος να αντιστοιχεί στο 120% του ΑΕΠ, και η αισιόδοξη πρόβλεψη για το τέλος του 2017 είναι το χρέος μας να είναι στο 179% του ΑΕΠ!

Επομένως οι βουλευτές που σήμερα θα κληθούν να ψηφίσουν το μνημόνιο νούμερο τέσσερα ,καλό θα είναι να γνωρίζουν πως δεν σώζουν την χώρα απλώς καθυστερούν το «απευκταίο», την έξοδό της  δηλαδή από την Ευρωζώνη.

Όμως ακολουθώντας τέτοιο μείγμα πολιτικής στην ουσία οδηγούν την χώρα προς αυτή την κατεύθυνση. Γιατί στις 941 σελίδες του 4ου Μνημονίου δεν κρύβεται η έξοδος από την κρίση αλλά η πλήρης εξαθλίωσή μας.