Η διάκριση των θεσμών είναι βασικός πυλώνας για την ύπαρξη δημοκρατικού πολιτεύματος. Μόνο σε αυταρχικά καθεστώτα διανοείται κανείς να εξαπολύει καθημερινές σχεδόν επιθέσεις εναντίον των λειτουργών της Δικαιοσύνης.

Και φυσικά εάν η Δικαιοσύνη «νοσεί» δεν είναι υπεύθυνη η ίδια αλλά όσοι νομοθετούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτή κινείται. Αυτά ισχύουν σε όλα τα δυτικά κράτη, αυτά τα αυτονόητα θα έπρεπε να ισχύουν και στην Ελλάδα της κρίσης και των συνεχόμενων μνημονίων. Όμως φαίνεται πως όταν κάτι δεν λειτουργεί καλά συμπαρασύρει όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η σημερινή ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος πρέπει να μας προβληματίσει όλους μας.  

Η ανακοίνωση κάνει λόγο για: «Αδικαιολόγητες και ατεκμηρίωτες επιθέσεις εναντίον της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, βάλλουν ευθέως κατά της ίδιας της Δημοκρατίας και όταν προέρχονται από φορείς εξουσίας που είναι ταγμένοι να υπηρετούν και να προστατεύουν την Δημοκρατία, συνιστούν φαινόμενο λυπηρό και επικίνδυνο για αυτήν. Οι αδικαιολόγητες και ατεκμηρίωτες επιθέσεις εναντίον της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, βάλλουν ευθέως κατά της ίδιας της Δημοκρατίας και όταν προέρχονται από φορείς εξουσίας που είναι ταγμένοι να υπηρετούν και να προστατεύουν την Δημοκρατία, συνιστούν φαινόμενο λυπηρό και επικίνδυνο για αυτήν»

Η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων ξεκάθαρα αναφέρει πως απευθύνεται στα κυβερνητικά στελέχη αλλά και στις «πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στη Βουλή στις 5/7/2017  και την «κριτική» που άσκησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σε αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας»

Εάν κάποιος δεν αντιλαμβάνεται το θεσμικό του ρόλο καλό θα είναι να μην δημιουργεί προβλήματα σε θεσμούς απαραίτητους για την δημοκρατική λειτουργία ενός κράτους.

Οποιοσδήποτε λοιπόν έχει στοιχεία για «σκάνδαλα» στο χώρο της Δικαιοσύνης ή για «στραβές» αποφάσεις της και έχει υπουργικό θώκο δεν πρέπει να προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις που δεν βοηθούν σε τίποτα, αλλά να πραγματοποιεί  τις απαραίτητες θεσμικές ενέργειες.

Οι «επίορκοι» δικαστές φυσικά και δεν έχουν το ακαταλόγιστο,αλλά τα «λαϊκά δικαστήρια» αυτόκλητων υπερασπιστών της «ηθικής» και της «νομιμότητας» δεν γίνονται ανεκτά στον δυτικό κόσμο.

Σε κάθε περίπτωση ας γνωρίζουν «αυτοί που ξέρουν και άλλα μονοπάτια»,ότι στο τέλος της «ημέρας» όποιος τα έβαλε με την Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της βγήκε χαμένος. Γιατί σε αυτόν τον τόπο η αστική μας Δημοκρατία έχει αρκετά στραβά, αλλά πολύ βαθιές ρίζες.

Ας γνωρίζουν τέλος πως ο ανώτερος άνθρωπος σκέφτεται μόνο την Δικαιοσύνη, ενώ ο κατώτερος σκέφτεται μόνο τα συμφέροντά του!