Διάβασα χθες ότι ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, διαμαρτυρήθηκε εντόνως στον Τούρκο ομόλογο του για την «βόλτα» των τουρκικών πολεμικών πλοίων στις Κυκλάδες. Σωστό.

Μαθαίνω ωστόσο ότι πριν από αρκετό καιρό ισραηλιτικά πολεμικά πλοία πλήρως εξοπλισμένα- ενδεχομένως φέροντα και πυρηνικές κεφαλές- έφτασαν μέχρι την Αίγινα. Το γεγονός εξόργισε την τουρκική πλευρά η οποία διαμαρτυρήθηκε με την σειρά εντόνως.
Πολλοί πάντως είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή -με την άδεια του κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου- ήταν εξόχως ριψοκίνδυνη.  

Γιατί είναι γνωστή η σύγκρουση ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ.

Το γεγονός ότι εν τέλει οι δυο πλευρές τα «βρήκαν» δεν οφείλεται στις καλές τους προθέσεις, αλλά γιατί τους το επέβαλε το Αμερικανικό Πεντάγωνο. Και αυτό γιατί οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές διατηρούν από κοινού έναν δορυφόρο μεγάλης… διπλωματικής σημασίας για τις ΗΠΑ.

Από την ίδια πηγή πληροφορήθηκα ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ήλθε εσχάτως και πάλι σε αντιπαράθεση και με τους Βούλγαρους εξ’ αφορμής μια άσκησης που οργάνωσαν οι γείτονες.

Το υπουργείο της Βουλγαρίας ονόμασε την άσκηση, στην οποία θα έπαιρνε μέρος και ο ελληνικός στρατός, «ΘΡΑΚΗ». Το γεγονός εξόργισε τον κ. Παναγιωτόπουλο, ο οποίος φερόμενος αυθορμήτως διαμήνυσε ότι δεν θα μετέχουν στην άσκηση ελληνικές δυνάμεις.

Οι βουλγαρικές αρχές δυσαρεστήθηκαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τριβές. Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι ο έλληνας υπουργός Άμυνας θα μπορούσε με διπλωματικό τρόπο να ζητήσει αλλαγή του ονόματος της άσκησης, όπως έχει γίνει και άλλες φορές, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα…

Δεν το έπραξε όμως.

Εδω ταιρίαζει το vivere pericolosamente!