Ο Αλέξης Τσίπρας τις μονές μέρες ζητάει εκλογές ενώ τις ζυγές επιχειρεί την απονομιμοποίηση του συμμαχικού κυβερνητικού σχήματος.

Η τακτική αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μαρτυράει την πλήρη έλλειψη στρατηγικού οράματος που θα μπορούσε να αντιστρέψει τις συνθήκες που έχουν φέρει την χώρα στην σημερινή δύσκολη κατάσταση. Ο κ. Τσίπρας φλυαρεί. Λέει πολλά χωρίς μέτρο και εν πολλοίς και ο ίδιος έχει χάσει τον λογαριασμό των υποσχέσεων του.

Κραυγαλέο παράδειγμα η περίπτωση της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων που αποφάσισε και εφαρμόζει η Κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας υπόσχεται ότι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι θα απολυθούν θα επαναπροσληφθούν μόλις αυτός γίνει πρωθυπουργός και το κόμμα του Κυβέρνηση. Πρόκειται για την απόλυτη τεκμηρίωση της θεωρίας της αντιφατικότητας.

Γιατί αυτός είναι που μαζί με τα προβεβλημένα στελέχη του κόμματος του καταγγέλλουν χρόνια τώρα τους κομματικούς στρατούς που διόρισαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας στο Δημόσιο. Και κατά την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι παιδιά είτε του κομματικού σωλήνα (πράσινου ή γαλάζιου), είτε «προϊόντα» συναλλαγής και ρουσφετολογίας παλαιοκομματικών μεθόδων!

Αυτούς λοιπόν θα επαναπροσλάβει ο κ. Τσίπρας; Δηλαδή θέλει να διατηρήσει το κομματικό κράτος και την αναξιοκρατία στο δημόσιο την οποία ο ίδια κατηγορούσε τόσα χρόνια; Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα αντιφατικού πολιτικού λόγου του προέδρου Αλέξη Τσίπρα.

Αλλά και η βασική πολιτική του αντίληψη περί κοινωνικών δομών μήπως έχει διευκρινιστεί; Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι διατεθειμένος να υπηρετήσει τον δημοκρατικό καπιταλισμό, καθεστώς που ισχύει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα υπηρετήσει την υπάρχουσα αστική δημοκρατία που εγκατέστησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1974;

Δεν είναι τίποτα βέβαιο. Αυτό που θεωρείται κρίσιμο σήμερα- πέραν των ζητημάτων που αφορούν την οικονομική κρίση- είναι το ζήτημα του πολιτεύματος, της δημοκρατίας. Με λίγα λόγια είναι υποχρεωμένος πλέον ο κ. Τσίπρας να διατυπώσει με απόλυτη σαφήνεια την θέση του. Τι είδους δημοκρατία θέλει; Τι θα απογίνει η ευρεία μεσαία τάξη η οποία αποτελεί την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας;

Οι επιλογές που έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πολλές. Μία είναι: Να προσδιορίσει επιτέλους το ιδεολογικό προφίλ της κυβέρνησης που θα εγκαταστήσει εάν ο ελληνικός λαός τον τιμήσει με τη ψήφο του και του δώσει την ευκαιρία να κυβερνήσει τον τόπο.