Το μήνυμα του πρωθυπουργού ήταν ξεκάθαρο προς όλες τις πλευρές αλλά και ηχηρότερο στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
«Δεν είναι ώρα για εσωτερικές διαμάχες. Ούτε για ένταση.

Οι όποιες πολιτικές διαφωνίες λύνονται με διάλογο δημοκρατικό, όχι με διαφωνίες εμπρηστικές, ούτε με τη βία, απ’ όπου και αν προέρχεται, και – πολύ περισσότερο - όχι με το αίμα. Που μας διαιρεί μέσα και μας εκθέτει έξω από την Ελλάδα».

Οι τελευταίες παρεμβάσεις- τις οποίες και έχει φυσικά το δικαίωμα να τις κάνει εκ του θεσμικού του ρόλου-  του κ. Λαζαρίδη έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και στο στενό πυρήνα των συνεργατών του πρωθυπουργού.

Η γραμμή των «δύο άκρων» εμπεριείχε ένα εξαιρετικά υψηλό ρίσκο και αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος λάθος.

«Οι όποιες πολιτικές διαφωνίες λύνονται με διάλογο δημοκρατικό, όχι με διαφωνίες εμπρηστικές, ούτε με τη βία» είπε ο πρωθυπουργός- διορθώνοντας την  πορεία του στενού του συνεργάτη -και αυτό χρειάζεται η χώρα αυτή  την κρίσιμη στιγμή. Η στρατηγική της έντασης «μας διαιρεί μέσα και μας εκθέτει έξω από την Ελλάδα».

Η θεωρία των δύο άκρων με το μπαράζ επιθέσεων του κ. Λαζαρίδη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο τοποθέτησε μάλιστα εκτός συνταγματικού τόξου καθώς τον κατηγόρησε ότι δεν αποδοκιμάζει το σύνολο των πράξεων βίας και ότι με τη ρητορική της όξυνσης στρώνει το δρόμο της Χ.Α., ενεργοποίησε τα κεντροαριστερά ανακλαστικά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έλαβε δια του προέδρου του, αποστάσεις.

Παράλληλα, προκάλεσε ποικίλες συζητήσεις και στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Η «θεωρία των δύο άκρων» είναι τουλάχιστον ατυχής. Ένα άκρο υπάρχει και είναι ο φασισμός. Το άλλο άκρο είναι η ακραία εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Αν για κάτι μπορεί να κατηγορήσει κάποιος τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι κάποιες συνιστώσες του  παρέχουν πολιτική κάλυψη.  

Οι πολιτικοί αντίπαλοι είναι απλώς ιδεολογικά αντίθετοί μας. Η δαιμονοποίηση τους, μπορεί πρόσκαιρα να συμφέρει αλλά είναι δίκοπο μαχαίρι.

Η δήλωση του πρωθυπουργού και το άδειασμα τέτοιου είδους πολιτικών και αντιλήψεων δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για όσους γνωρίζουν τι συμβαίνει  στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου.

Μάλιστα χθες το απόγευμα έγινε σύσκεψη των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού οπού διατυπώθηκαν ισχυρές αντιρρήσεις  για τη θεωρία των δύο άκρων του κ. Χρ. Λαζαρίδη, αλλά και για το χρόνο, τον τρόπο και την ένταση της παρέμβασής του.

Μάλιστα υπήρξε διαφωνία για το αν θα έπρεπε να εμφανιστεί και στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.     

Στο εσωτερικό του πρωθυπουργικού γραφείου, οι δύο γραμμές συγκρούστηκαν  και εν τέλει, όπως τεκμαίρεται και από όσα είπε ο Πρωθυπουργός η γραμμή περί των «δύο άκρων» απενεργοποιήθηκε.  

Μπορεί η γραμμή της μετωπικής σύγκρουσης με τη Χ.Α. να συνδυασθεί με τη γραμμή της εθνικής συνεννόησης; Ναι, αν κρίνουμε από τις πρώτες νευρικές αντιδράσεις στη δήλωση του πρωθυπουργού στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζουν μόνο τη στρατηγική της έντασης…   

Η αλλαγή του πολιτικού πλαισίου θα δώσει τη δυνατότητα στον Αντώνη Σαμαρά να ισορροπήσει ως ο μόνος ισχυρός, θεσμικός παίκτης. Πρόκειται, ομολογουμένως, για μία δύσκολη άσκηση ισορροπίας.