Η πρακτική του τύπου: «μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δίνετε», που εφάρμοζε μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ με τις δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, δεν είναι πλέον στα πλάνα του. 

Η αίσθηση που έχει ο κ. Τσίπρας- και οι συν αυτώ- είναι ότι όσο το κόμμα του αναπτύσσει δυναμική εξουσίας τόσο πρέπει να αποστασιοποιείται από τις αριστερές εξωκοινοβουλευτικές μειοψηφίες. 

Αυτές όμως οι «μειοψηφίες» δεν είναι σε καμία περίπτωση αμελητέες. Πέραν από το γεγονός ότι παράγουν πολιτική και συντηρούσαν μέχρι σήμερα το ιδεολογικό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν αποκτήσει και εκλογική δυναμική. Το παράδειγμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι χαρακτηριστικό.

Εμφανίζεται- με σημαντικό ποσοστό για το πολιτικό της μέγεθος- σε κάθε δημοσκόπηση χωρίς ακόμα να έχει επαρκώς διατυπώσει τις πραγματικές της προθέσεις ενόψει ευρωεκλογών. Αλλά και το ΣΧΕΔΙΟ Β, του οποίου ηγείται ο Αλέκος Αλαβάνος, είναι επίσης μια κίνηση η οποία θα βρεθεί δυναμικά απέναντι από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος, στο μεταξύ, έχει ήδη κάνει σημαντική στροφή προς την κεντροαριστερά. 

Κατά συνέπεια, η προσδοκία του κ. Τσίπρα για υποτιθέμενη σαρωτική νίκη στις ευρωεκλογές περιορίζεται σημαντικά, αφού είναι απολύτως βέβαιο ότι θα χάσει σημαντικές δυνάμεις κυρίως από αριστερά. Τώρα εάν του αποδώσει καρπούς (ψήφους) η στροφή του προς το κέντρο δεν είναι καθόλου βέβαιο. Φυσικά θα το επιχειρήσει αλλά για να καταφέρει σημαντικό αποτέλεσμα θα πρέπει να ρίξει πολύ νερό στο κρασί του. Αλλά και αυτό δεν φαίνεται να είναι καθόλου εύκολο. Γιατί σε αυτή την περίπτωση θα έχει να αντιμετωπίσει τις ισχυρές αριστερές εσωκομματικές δυνάμεις-συνιστώσες. Με λίγα λόγια ο κ. Λαφαζάνης δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ακούσει την φράση «σοσιαλδημοκρατία». Αλλά για να προσεγγίσει την κεντροαριστερά στο αφήγημα του ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να υιοθετήσει τόσο την απεχθή, για τον κ. Λαφαζάνη, φρασεολογία της όσο και κάποιες πολιτικές επιλογές του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου. 

Είναι δε απολύτως βέβαιο ότι κ. Τσίπρας  θα επαναλάβει τους γνωστούς αφορισμούς για το πολιτικό σύστημα, που κυριάρχησε από το 1974 μέχρι σήμερα, την ίδια στιγμή μάλιστα που όσα κέρδισε ο ελληνικός λαός αυτά τα χρόνια με αυτό το πολιτικό σύστημα και έχασε με τα μνημόνια, θέλει να τα επαναφέρει!   

Συνεπώς ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα περιοριστεί στα γνωστά συνθήματα  προκειμένου να προσεταιριστεί όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.