Ως γνωστόν, στην πολιτική, πάντα οφείλεις να έχεις ένα «plan B» ακόμη και τα πράγματα πάνε καλά, γιατί απλά- όπως λέει και ο Σόϊμπλε- πάντα οφείλεις να έχεις ένα «plan B», πολλώ δε μάλλον αν βρίσκεσαι λίγες μέρες πριν από μια εκλογική αναμέτρηση.
Αυτό φυσικά, το γνωρίζει και ο Πρωθυπουργός, αν και συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών οι οποίοι πιστεύουν ότι η ΝΔ μπορεί να κερδίσει τη μάχη των ευρωεκλογών. 

Η μύχια πρόθεση του Αντώνη Σαμαρά, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να περάσει κάτω από τον πήχη που ο ίδιος έχει βάλει. Δηλαδή το άθροισμα των ποσοστών της ΝΔ και της Ελιάς να ξεπερνάει το ποσοστό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν συμβεί αυτό, ο Πρωθυπουργός, στις ιδιωτικές του συζητήσεις, εμφανίζεται αποφασισμένος να πάει τις κάλπες μακριά, πολύ μακριά- ίσα με το 2016 αν μπορέσει. 

Ο Αντώνης Σαμαράς και το επιτελείο του Μαξίμου, πιστεύουν ακράδαντα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους. Αν κερδίσει στο… Κάτω Παρτάλι και την… Πάνω Ραχούλα, ουδόλως τους απασχολεί. Στην περίπτωση που ηττηθεί ή περάσει πρώτος με ελάχιστη διαφορά, ο ΣΥΡΙΖΑ- εκτιμούν- θα βρεθεί σε περιδίνηση και θα περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα εσωστρέφειας, μιας και ο δημοψηφισματικός χαρακτήρας που έδωσε στις ευρωεκλογές, θα έχει απορριφθεί. 

Αν τούτο πραγματοποιηθεί, δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε, ο Α. Σαμαράς, να προσπαθήσει να φέρει νωρίτερα την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον προσεχή Οκτώβριο ή Νοέμβριο, όπως του δίνει το δικαίωμα το Σύνταγμα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάται ότι ένας ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ, με εσωκομματικά προβλήματα, δύσκολα θα επιχειρήσει να μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, ειδικά να προταθεί ένα πρόσωπο για το οποίο δύσκολα να μπορέσει να πει «όχι». 

Στην περίπτωση ωστόσο που ο ΣΥΡΙΖΑ αρνηθεί, ο Α. Σαμαράς εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να πάει σε εκλογές καταγγέλλοντας τον Α. Τσίπρα ότι επιμένει να παίζει με την πολιτική σταθερότητα, παρά το γεγονός ότι η πολιτική του έχει απορριφθεί προσφάτως, στις ευρωεκλογές. 

Θυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο, ο Α. Σαμαράς περιμένει και την απόφαση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Κατά συνέπεια, αν όλα του πάνε… δεξιά, θα έχει και ένα ακόμη όπλο στην φαρέτρα του.