Η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα ενόψει ευρωεκλογών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως εξόχως…. μεταβλητή. Τελευταία ξεκαθάρισε στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να εκλάβει τις ευρωεκλογές ως δημοψήφισμα! Θεσμικά δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο αλλά αφού το λέει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν έχουμε παρά να το δεχτούμε ως βάση συζήτησης. Υπάρχουν ωστόσο κάποια τεχνικά -να τα πούμε- ζητήματα  για την διαδικασία την οποία προτείνει ο κ. Τσίπρας που θα πρέπει να επισημάνουμε. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας την πλήρη διάσταση της πρωτοβουλίας του σημείωσε ότι έστω και με μια ψήφο διαφορά ο λαός θα έχει αποφανθεί για το μέλλον της Κυβέρνησης. Ούτε αυτό είναι θεσμικό γιατί σε αυτές τις εκλογές αν θυμάμαι καλά ψηφίζουμε για την Ευρωβουλή. Γιατί αν για παράδειγμα χάσει το κόμμα της Μέρκελ στις ευρωεκλογές δεν προβλέπω να παραιτείται από Καγκελάριος. Τέλος πάντων ας το ξεπεράσουμε κι αυτό και ας μείνουμε στην πρόταση του αρχηγού της Αντιπολίτευσης. 

Δημοψήφισμα έστω και με μία ψήφο. Τι σημαίνει αυτό λογικά; Σημαίνει ότι το κόμμα του κ. Τσίπρα- και όσες δυνάμεις συμφωνούν ή συστρατεύονται  πολιτικά μαζί του- θα πρέπει να εξασφαλίσουν το 50% του εκλογικού σώματος συν μία ψήφο. Φυσικά σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να αθροίσουμε όλες εκείνες τις δυνάμεις των οποίων η ρητορική είναι κατά των μνημονιακών συμβάσεων χωρίς να συνυπολογίσουμε την ιδεολογική τους αφετηρία αλλά και την πλήρη πολιτική τους ανάλυση προκειμένου να φτάσουν στο συγκεκριμένο συμπέρασμα. Γιατί οι πολιτικές και οι ιδεολογικές διαφορές των κομμάτων που εκφράζονται κατά των μνημονιακών συμβάσεων είναι διαφορετικές μεταξύ τους. Πρόκειται δηλαδή είναι ανόμοια πράγματα και στο δημοτικό σχολείο μάθαμε ότι τα ανόμοια δεν μπορούμε να τα προσθέσουμε.  

Εξηγούμαι: Το ΚΚΕ δεν μπορεί να προστεθεί στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος γιατί έχει ήδη καταγγείλει τον ΣΥΡΙΖΑ- ακόμα και στο τηλεοπτικό του σποτ- αλλά και γιατί μπορεί να μιλάει εναντίον του μνημονίου αλλά εκτός Ευρώπης. Εν πολλοίς το ΚΚΕ θέλει ένα άλλο κοινωνικό μοντέλο και δεν είναι καθόλου πρόθυμο να υπηρετήσει την Αστική Δημοκρατία. Έχει ως προς αυτό ξεκάθαρη σχέση. 

Η ΔΗΜΑΡ και αυτή δεν μπορεί να προστεθεί στο σύνολον που επιχειρεί να δημιουργήσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση διότι έχει ήδη Κυβερνήσει με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε ο λόγος που αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό δεν ήταν τα μνημόνια αλλά η ΕΡΤ

Φυσικά θα ήταν προσβλητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ιστορία του να επιχειρήσουμε ενσωμάτωση στο ποσοστό του δημοψηφίσματος την «Χρυσή Αυγή»!   

Όσο για το «Ποτάμι» δεν γίνεται λόγος αφού τις απόψεις του κ. Θεοδωράκη θα τις μάθουμε την άλλη εβδομάδα όπως ο ίδιος έχει πει! 

Συνεπώς μένουν μόνο οι ΑΝΕΛ για να προστεθούν στο ποσοστό του δημοψηφίσματος που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί ο κ. Καμένος έχει υπονοήσει ότι υπάρχει ενδεχόμενο εάν και εφ’ όσον υπάρξει κάποια σύγκληση μεταξύ των δυο κομμάτων θα μπορούσαν εάν χρειαστεί να συγκυβερνήσουν. Αλλά και αυτό σίγουρο δεν είναι. 

Με λίγα λόγια το υποτιθέμενο δημοψήφισμα ποια αξία έχει πέραν του επικοινωνιακού τρικ το βράδυ των εκλογών; 

Γιατί όσοι δεν θέλουν τα μνημόνια- και δεν τα θέλει το 95% του ελληνικού λαού- δεν σημαίνει οτι συμφωνούν με τον κ. Τσίπρα. Γιατί ο χρυσαυγίτης ναι μεν δεν θέλει τις μνημονικές συμβάσεις αλλά δεν θέλει και τους μετανάστες. Γιατί το ΚΚΕ ναι μεν δεν θέλει το μνημόνιο αλλά θέλει Λαϊκή Δημοκρατία. Η ΔΗΜΑΡ δεν θέλει και αυτή το μνημόνιο αλλά θέλει πιστά να υπηρετήσει την Αστική Δημοκρατία με πιο ανθρώπινο πρόσωπο. Αλλά και με τους ΑΝΕΛ θα μπορούσε άραγε να συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας για το μεταναστευτικό και τα εθνικά θέματα;