Ο Πρωθυπουργός με τον ανασχηματισμό προχώρησε, ομολογουμένως, σε μια κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου. Εάν παρατηρήσει κάποιος με προσοχή τα πρόσωπα της νέας Κυβέρνησης θα διαπιστώσει ότι η απόφαση του κ. Σαμαρά στηρίχθηκε σε δυο βασικούς άξονες. 

Αρχικά με την σύνθεση της νέας Κυβέρνησης θέλησε να καταδείξει την πρόθεση του για ουσιαστική στροφή στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής. Αυτός φαίνεται να είναι και ο λόγος που επέλεξε πρόσωπα τα οποία- υποτίθεται- ανήκουν στην «λαϊκή δεξιά»

Η επιλογή συγκεκριμένων προσώπων πάντως αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την κριτική που δέχθηκε για τον ανασχηματισμό ο Πρωθυπουργός από μεγάλη μερίδα του Τύπου. Ωστόσο δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι αυτό το πολιτικό προσωπικό έχει στα χέρια του ο κ. Σαμαράς και αυτό χρησιμοποιεί. 

Η δεύτερη σημαντική και βασική κίνηση του ανασχηματισμού είναι η επιλογή των κ.κ Δένδια και Χαρδούβαλη. Γιατί όπως όλα δείχνουν σε αυτά τα δυο πρόσωπα θα στηριχθεί κυρίως η νέα προσπάθεια του Πρωθυπουργού. 

Ο κ. Σαμαράς τόλμησε να απομακρύνει τον εξόχως αποτυχημένο και υπερτιμημένο κ. Χατζηδάκη καθώς και πρώην στενούς του συνεργάτες. 

Η τοποθέτηση του κ. Δένδια σε μια θέση- κλειδί δείχνει την επιθυμία του κ. Σαμαρά να περάσει γρήγορα η χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Αλλά και η επιλογή Χαρδούβελη έχει μεγάλη σημασία. Γιατί είναι ένας άνθρωπος της αγοράς ο οποίος γνωρίζει άριστα τους κανόνες λειτουργίας της αλλά και τους τρόπους βελτίωσης του κλίματος. 

Εμείς δεν έχουμε παρά να περιμένουμε να δούμε τι εν τέλει θα συμβεί. Ποιοι δηλαδή θα διαψεύσουν τις προσδοκίες του Πρωθυπουργού και ποιοι -παρά τις σφοδρές επικρίσεις που έχουν δεχθεί- θα επιτύχουν στο έργο τους.