Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ, σε πολιτικό επίπεδο, δεν ήταν να πραγματοποιηθεί αυτό το δημοψήφισμα (αφού χρειάζονται 180 ψήφοι), αλλά να συγκροτηθεί το μέτωπο των 120 βουλευτών και το όλο θέμα να συζητηθεί στη Βουλή. Με τον τρόπο αυτό θα καταδείκνυε ότι μπορεί να υπάρξει η συμμαχία που δεν θα επιτρέψει την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και ταυτοχρόνως θα ανάγκαζε τον Αντώνη Σαμαρά να «απολογείται» στη Βουλή.
 
Η Κυβέρνηση είχε αποφασίσει να υποστηρίξει ότι δεν πρόκειται για μια ενιαία πρόταση, αλλά για διαφορετικές προτάσεις που δεν μπορούν να αθροιστούν. Και με τον τρόπο αυτό να αποφύγει την κοινοβουλευτική «ταλαιπωρία» ντάλα καλοκαίρι. Για τους λόγους αυτούς, η διαφοροποίηση του Προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη ότι οι προτάσεις για δημοψήφισμα μπορούν υπό προϋποθέσεις να αθροιστούν, είναι μια κίνηση εξόχως πολιτική που μοίρασε… εγκεφαλικά στο Μαξίμου.
 
Το σημαντικότερο όλων είναι ότι οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αποκωδικοποιήσουν την κίνηση του Μεϊμαράκη, η οποία –ωστόσο- εκτιμούν ότι ουσιαστικά στρέφεται εναντίον του ίδιου του Πρωθυπουργού.
 
Λίγα χρόνια νωρίτερα, η εξήγηση θα ήταν εύκολο να δοθεί. Ο Βαγγέλης ήταν στενός πολιτικός φίλος της Ντόρας Μπακογιάννη. Από τότε όμως κύλησε πολύ νερό στο ποτάμι. Οι σχέσεις του Μεϊμαράκη με τη Ντόρα δεν είναι όπως παλιά, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής τα έχει βρει εδώ και πολύ καιρό με τον Αντώνη Σαμαρά. Με δυο λόγια, δάκτυλος τρίτου δεν μπορεί να υπάρχει.
 
Από την άλλη, ο Μεϊμαράκης είναι παλιά καραβάνα. Θεωρείται απίθανο να υπέπεσε σε τέτοια γκάφα. Ήξερε δηλαδή πολύ καλά και τι έλεγε και την πολιτική σημασία όσων έλεγε. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Βουλής είχε γνωστοποιήσει τις απόψεις του στο Μέγαρο Μαξίμου και ότι ναι μεν δεν είχαν συμφωνήσει μαζί του, αλλά δεν τον είχαν πάρει κιόλας από τη μούρη.
 
Η δημοσιοποίηση των απόψεών του προκάλεσε εκνευρισμό και θυμό στο Μέγαρο Μαξίμου- αυτό είναι απολύτως εξακριβωμένο. Και το άδειασμα από την κυβερνητικό εκπρόσωπο προκάλεσε εκνευρισμό στον Πρόεδρο της Βουλής- και αυτό εξακριβωμένο.
 
Ωστόσο ο γρίφος «που το πάει ο Βαγγέλης» παραμένει. Και αν έχουν δίκιο όσοι εκτιμούν ότι ενδεχομένως ήθελε να στείλει πολιτικό μήνυμα στον Αντώνη Σαμαρά. Γιατί ποιος μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να θέλει ο Μεϊμαράκης από την προεδρία της Βουλής να θέλει να μεταπηδήσει στην ελληνική προεδρεία; Το πολιτικό παιχνίδι θα χοντρύνει. Πολύ.