Η σφοδρότητα με την οποία αντιπαρατίθενται τα μέλη της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, σκιαγραφεί κατά τον καλύτερο τρόπο τις αντιθέσεις που δεν είναι πλέον εφικτό να κρυφτούν κάτω από το «χαλί» μιας επίπλαστης ενότητας. Όπως φάνηκε και από την σαββατιάτικη συνεδρίαση της ΚΕ, όλοι βάλλουν εναντίον όλων με τον Ευ. Βενιζέλο να κυριαρχεί γιατί, απλά, οι δελφίνοι και οι επικριτές του δεν έχουν βρει κοινό τόπο συνεννόησης. 

Ο Βενιζέλος, ο οποίος θεωρεί ότι η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ περνάει υποχρεωτικά μέσα από την επιτυχία της κυβέρνησης, είναι κυριολεκτικά έξαλλος με τους επικριτές του, στους οποίους καταλογίζει ότι δεν έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα των καταστάσεων και το μόνο που ονειρεύονται είναι να γίνουν… χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι τον Οκτώβριο, με το ιδρυτικό συνέδριο της δημοκρατικής παράταξης, θα έχει τη δύναμη να επικρατήσει και να ανανεώσει τη θητεία του. 

Διαφορετική άποψη όμως έχει το σύνολο σχεδόν των στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη. Αυτοί εκτιμούν ότι η περίοδος Βενιζέλου ολοκληρώνεται και ότι το ΠΑΣΟΚ θα αναζητήσει τον αντικαταστάτη του τον Οκτώβριο. Γι αυτό και οι δελφίνοι παίρνουν θέσεις και κτίζουν νέες συμμαχίες. 

Εντυπωσιακότερη όλων αυτών των συμμαχιών θεωρείται η φημολογούμενη σύμπραξη δυνάμεων μεταξύ του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Γιάννη Δατσέρη, στενού συνεργάτη του Ευ. Βενιζέλου επί πολλά έτη. Ο Χρυσοχοΐδης  πάντως θεωρείται η «ήρεμη δύναμη» του ΠΑΣΟΚ

Αριστερή ρητορική αναπτύσσει και η Φώφη Γεννηματά, η οποία έχει στα υπέρ της ένα βαρύ όνομα- κληρονομιά από τον πατέρα της, αλλά και αυτή μετέχει στην κυβέρνηση, χωρίς μάλιστα να είναι σαφές αν το έργο της είναι θετικό- αν υπάρχει τέτοιο έργο. 

Σταθερά προσηλωμένος προς την αριστερά εμφανίζεται ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος έχει από καιρό συμπράξει με τον Γραμματέα του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη. Ωστόσο ο Κ. Σκανδαλίδης θεωρείται από πολλούς ότι δεν έχει το ειδικό βάρος που απαιτείται ώστε να ηγηθεί της παράταξης. 

Στάση αναμονής τηρεί ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος εκτιμάται ότι θα έχει το προβάδισμα στην περίπτωση μιας «αναίμακτης» αλλαγής φρουράς. 

Υπολογίσιμη δύναμη είναι οι παπανδρεϊκοί, ιδιαιτέρως αν η κίνηση των 75 υπό τον Μιχάλη Καρχιμάκη συμπαραταχθεί με τις επιλογές του Γ. Παπανδρέου. Αυτό όμως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο καθώς οι σχέσεις τους με το σύνολο των «κηπουρών» αλλά και ορισμένους εκλεκτούς του Παπανδρέου- βλέπετε Σαχινίδη, δεν είναι καλές. 

Το μόνο στο οποίο φαίνεται να συμφωνεί το «όλον» ΠΑΣΟΚ είναι ότι το ενδεχόμενο εκλογών το φθινόπωρο, θα είναι καταστροφικό και δεν αποκλείεται να οδηγήσει το άλλοτε κραταιό κόμμα σε τροχιά… ΔΗΜΑΡ.