Δεν συμβαίνει συχνά στην πολιτική επικαιρότητα να κυριαρχούν δύο συναντήσεις, πριν καν πραγματοποιηθούν. Και για να συμβεί, είναι αναγκαία προϋπόθεση να σημαίνουν πολλά- αυτό ακριβώς συμβαίνει με τις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάπα Φραγκίσκο Α΄ (σήμερα) στο Βατικανό και του Αντώνη Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ (την Τρίτη) στο Βερολίνο. 

Το μοναδικό κοινό που έχουν οι δύο συναντήσεις- εκτός των προσδοκιών, είναι ότι γνωστοποιήθηκαν την ίδια μέρα με διαφορά λίγων ωρών. Κατά τα άλλα, έχουν και διαφορετικό βαθμό δυσκολίας και διαφορετική στόχευση. 

Η είδηση στη συνάντηση Τσίπρα- Πάπα Φραγκίσκου, είναι το ίδιο το γεγονός. Ότι γίνεται η συνάντηση. «Το γεγονός ότι δεν έχει συναντηθεί ξανά ο Πάπας με Ευρωπαίο ηγέτη της αριστεράς, αλλά και το ότι ο Πάπας Φραγκίσκος συναντιέται πρώτη φορά με 'Έλληνα πολιτικό αρχηγό, είναι ενδεικτικό της νέας φάσης στην οποία έχει εισέλθει η ευρωπαϊκή αριστερά και της διεθνούς αναγνώρισης και εμβέλειας του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά η Κουμουνδούρου. 

Άσχετα με το τι θα συζητήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, το μήνυμα θα είναι ότι ο Α. Τσίπρας βρήκε τον τρόπο να του ανοίγουν πόρτες που ως και πριν λίγο θεωρούνταν και ήταν ερμητικά κλειστές. Ότι γίνεται αποδεκτός από την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα. Ευλόγησον! 

Αντίθετα, η επιτυχία της συνάντησης Σαμαρά- Μέρκελ θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Ο Πρωθυπουργός- όπως όλα δείχνουν, πηγαίνει για διαπραγμάτευση χωρίς να έχει διασφαλισμένο ότι τα αιτήματά του θα γίνουν αποδεκτά. Τουναντίον θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Καγκελάριος δύσκολα θα επιδείξει μεγάλη κατανόηση αν θυμηθούμε και την πρόσφατη δήλωση του Eurogroup για την πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου. 

Τα θέματα τα οποία πιθανολογείται ότι μπορεί να θέσει ο Α. Σαμαράς είναι οι φοροελαφρύνσεις, η απομάκρυνση της τρόικας από την Ελλάδα μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και η διευθέτηση του χρέους, όπως έχει (κατά το παρελθόν) συμφωνηθεί με τους δανειστές. 

Ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή και οι κυβερνητικοί κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Αν όμως κάποιος ήταν υποχρεωμένος να στοιχηματίσει, καλό θα ήταν  να ποντάρει στο ενδεχόμενο να υπάρξει μια ανακοίνωση για την έναρξη του διαλόγου για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους…