Οι πληροφορίες μας είναι απολύτως ασφαλείς και διασταυρωμένες για το τι είπαν στ’ αλήθεια ο κ. Σαμαράς με την γερμανίδα Καγκελάριο. 

Παρά τη σταδιακή βελτίωση της κατάστασης μετά το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων του 2012, η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας εξακολουθεί να βρίσκεται σήμερα στο B-/B σύμφωνα με το σύστημα κατάταξης της Standard & Poors, στο Caa1 με το σύστημα της Moody’s και στο B με εκείνο της Fitch

Με άλλα λόγια, τα ελληνικά ομόλογα αξιολογούνται και από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης ως πολύ επικίνδυνα. Κανονικά, αυτό θα τα εμπόδιζε να γίνονται αποδεκτά ως εμπράγματη ασφάλεια (collateral) προκειμένου να δανειστεί μια τράπεζα χρήματα από την ΕΚΤ, αφού για κάτι τέτοιο απαιτείται η πιστοληπτική ικανότητα του εκδότη να είναι αρκετές βαθμίδες υψηλότερη.

Πλην όμως, από τον Δεκέμβριο του 2012 και μετά, η ΕΚΤ αποδέχεται κατ’ εξαίρεση να παρέχει ρευστότητα παίρνοντας ως ασφάλεια ελληνικά ομόλογα. Κι αυτό, λόγω της καλής πορείας του ελληνικού προγράμματος.

Εάν η χώρα μας βγει από το πρόγραμμα, όπως όλοι οι Έλληνες επιθυμούν, τι θα συμβεί στο πεδίο αυτό; Θα εφαρμοστούν και για την Ελλάδα οι γενικώς ισχύοντες κανόνες; Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, η ζήτηση για ελληνικά ομόλογα θα μειωθεί δραστικά και οι τιμές τους θα πέσουν.

Που πάει να πει ότι τα επιτόκια, με τα οποία μπορεί να δανειστεί η χώρα, θα ανέβουν. Αυτό το ενδεχόμενο θέλει με κάθε τρόπο να αποκλείσει ο Αντώνης Σαμαράς. Κι αυτό ήταν το κύριο θέμα πρακτικού ενδιαφέροντος που έθεσε στην συνάντησή του με την κυρία Μέρκελ.