Η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να ορίσει τον Μάκη Βορίδη εισηγητή της πρότασης για ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, έγινε αφορμή για σενάρια που έφεραν τον υπουργό Υγείας να παίρνει πρόωρα το δαχτυλίδι της διαδοχής. Μόνον που τα σενάρια αυτά, τα προωθούσαν άνθρωποι οι οποίοι, στην καλύτερη των περιπτώσεων γνωρίζουν ελάχιστα τον Σαμαρά και στη χειρότερη δεν τον γνωρίζουν καθόλου. 

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι από τη στόφα των πολιτικών αρχηγών που δεν σκέφτονται τη διαδοχή τους. Ποτέ! Από τη στιγμή που οι ίδιοι αποχωρούν, αφήνουν το παιχνίδι να παιχτεί, χωρίς να σκέφτονται να επιβάλλουν τον διάδοχό τους. 

Η επιλογή του Μάκη Βορίδη- διαβεβαιώνουν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, έγινε με μοναδικό κριτήριο την ρητορική του δεινότητα, την οποία απέδειξε και χθες στη Βουλή. Ο Σαμαράς ήταν βέβαιος ότι ο Βορίδης μπορούσε να κάνει τη δουλειά, όπως και την έκανε. Ότι μπορούσε –κυρίως- να ανταπεξέλθει στην επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε καμιά περίπτωση- τονίζουν κύκλοι πολύ κοντά στον Πρωθυπουργό- η επιλογή του δεν σχετίζεται με σενάρια διαδοχής, για τον πολύ απλό λόγο ότι ο Α. Σαμαράς, δεν σκέφτεται τη διαδοχή του. 

Ο Πρωθυπουργός- λένε συνεργάτες του, πιστεύει ακράδαντα ότι τα δημοσκοπικά ευρήματα θα ανατραπούν όταν η χώρα βγει από το Μνημόνιο και η τρόικα και το ΔΝΤ θα αποτελούν παρελθόν. Αλλά και όσοι εκ των συνεργατών του σχεδιάζουν plan b για το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, το κάνουν υιοθετώντας τη θεωρία της «μικρής παρένθεσης» ώστε ο Σαμαράς να επιστρέψει στην εξουσία. Θεωρούν- βλέπετε- ότι ο Σαμαράς πολύ δύσκολα θα αμφισβητηθεί με δεδομένη την οριακή κατάσταση στην οποία ανέλαβε τη διακυβέρνηση και τα αποτελέσματα που είχε. 

Φυσικά, το γεγονός ότι ο Α. Σαμαράς δεν σκέφτεται τη διαδοχή, δεν σημαίνει αυτόματα και ότι ο Μ. Βορίδης δεν έχει φιλοδοξίες. Ανάλογες φιλοδοξίες λέγεται ότι έχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο (καραμανλικός) Νίκος Δένδιας. Θα χρειαστεί ωστόσο να… περιμένουν, χωρίς να ελπίζουν σε δαχτυλίδι.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του Σαμαρά, «ο Αντώνης ένα δαχτυλίδι έδωσε στη ζωή του. Στη σύζυγό του, τη Γεωργία. Και άλλο δεν θα δώσει».