Η αμφισβήτηση του κ. Σαμαρά στηρίζεται κυρίως στον εμπειρικό απολογισμό- και όχι σε μια βαθιά αυτοκριτική διάθεση με επιχειρήματα- κάποιων φιλόδοξων στελεχών. Γιατί, επι της ουσίας, ουδείς εξ’ αυτών δεν έχει κάνει τον κόπο να εμβαθύνει στα αίτια της συντριπτικής ήττας στις 25 Ιανουαρίου. Το σύνθημα: Αλλαγή αρχηγού εδώ και τώρα, ως αφοριστική πιστοποίηση μπορεί, μόνο, να εκληφθεί. Γιατί για όσα συνέβησαν στη Νέα Δημοκρατία δεν φταίει μόνο ένας. 

Εν πολλοίς ο κ. Δένδιας θεωρεί ότι το αδιέξοδο το οποίο προκύπτει από τις πολιτικές του κ. Σαμαρά θα αναγκάσουν τον πρώην Πρωθυπουργό σε μια ήπια αποχώρηση. Φυσικά ο ίδιος δεν φαίνεται να διαθέτει κάποιο καλύτερο σενάριο από αυτό που η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποίησε στις πρόσφατες εκλογές και ηττήθηκε. Περιορίζεται σε συνθηματολογία η οποία στην καλύτερη περίπτωση αγγίζει τα όρια του λαϊκισμού. 

Ο κ. Δένδιας κάνει λάθος ανάλυση. Γιατί η (νέο)φιλελεύθερη πολιτική αντίληψη του πρώην Υπουργού σε καμία περίπτωση δεν παρέχει τα εχέγγυα για μια ομαλή μετάβαση σε μια νέα ηγεσία στην κεντροδεξιά παράταξη. Είναι απολύτως σαφές ότι τα επιχειρήματα που διατυπώνονται με εξωραϊσμένες ρητορικές αλλά και με ιδεολογικές επικαλύψεις δεν αρκούν. Γιατί απλούστατα δεν υποδηλώνουν τίποτα  περισσότερο από την φυγή από την πραγματικότητα. 

Είναι βέβαιο ότι ο κ. Δένδιας δεν γνωρίζει καθόλου αν από μια τέτοια χειρονομία θα μπορούσε να προκύψει ισορροπία. Γιατί ενδεχομένως μια τέτοια εξέλιξη θα περιόριζε των αριθμών των παικτών, με αποτέλεσμα η ιδεολογική ακαμψία να καταστεί αναπόφευκτη. Με λίγα λόγια αυτό που προτείνει ο κ. Δένδιας είναι μια αναμέτρηση. Αλλά αποφεύγει επιμελώς να μας ενημερώσει μεταξύ ποίων θα γίνει η αναμέτρηση. 

Γνωρίζουμε ότι από τη μία μεριά είναι ο Σαμαράς​. Από την άλλη όμως; Ο κ. Δένδιας; Ο κ. Βορίδης; Η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη ή μήπως η… Κλειώ Δενάρδου;  
Να συμφωνήσω ότι η άποψη για έκτατο συνέδριο είναι μια καλή ιδέα. Να δεχτώ επίσης ότι ο κ. Σαμαράς πρέπει να αποχωρήσει. Δεν θα πρέπει και ο κ. Δένδιας όμως να δεχτεί να απαντήσει στο ερώτημα: Ποιος θα διεκδικήσει την αρχηγία; 

Η κεντροδεξιά παράταξη έχει θέμα. Η Νέα Δημοκρατία έχει κρίση. Αυτή δεν είναι η πραγματικότητα; Δεν είναι αναγκαίο συνεπώς άμεσα να βρεθεί μια λύση; Μπορεί να υπάρχει Κυβέρνηση χωρίς αντιπολίτευση; Γιατί σήμερα, κακά τα ψέματα, δεν υπάρχει ουσιαστική αντιπολίτευση. 

Φυσικά ο κ. Σαμαράς έχει χρέος να προβεί σε ουσιαστικές αλλαγές. Τώρα. Δεν έχει χρόνο.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για να μπορέσει να «σταθεί» χρειάζεται να επανασχεδιάσει την στρατηγική του κόμματός του. Η ιστορία των δυο άκρων και άλλων παρόμοιων φληναφημάτων δεν οδήγησαν πουθενά. Πέραν αυτού όμως είναι αναγκαίο να επαναπροσδιοριστεί η πολιτική ατζέντα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.   

Συνεχίζεται…