Τι γνωρίζαμε έως χθες το απόγευμα; Ότι οι διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων των «θεσμών» με την ελληνική κυβέρνηση βρισκόταν στην κόψη του ξυραφιού. Ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν αναγνώριζαν τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και ζητούσαν όλα να ξεκινήσουν από την αρχή. Η ρήξη προδιαγραφόταν ως βέβαιη και το βάρος θα αναλάμβανε προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας. Να φέρει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και να επιδιώξει μια καθαρή συμφωνία. Το κλίμα ήταν τόσο κακό, που ορισμένοι συνεργάτες του Πρωθυπουργού εκτιμούσαν ότι επιδιώκεται η δημιουργία των συνθηκών για την πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα. 

Στις 16.30 το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με την Άνγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος του απηύθυνε πρόταση να επισκεφθεί το Βερολίνο και ο Αλέξης Τσίπρας την αποδέχθηκε. Το ραντεβού κλείστηκε για τη Δευτέρα.  

Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, παρά τις χιλιάδες «πυροβολημένους» οι οποίοι έχουν ανέβει στα κάγκελα σε Γερμανία και Ελλάδα και δεν λένε να κατέβουν. Ουσιαστικά, ακυρώνει τα σχέδια το θέμα να τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής και παραπέμπει τη συζήτηση για πολιτική λύση στο Ελληνικό πρόβλημα για την προσεχή εβδομάδα.  

Εάν θα υπάρξει συμφωνία Τσίπρα- Μέρκελ ή αν η προσπάθεια θα ναυαγήσει, δύσκολα μπορεί κάποιος να το προβλέψει. Ο Σαμαράς (για παράδειγμα) την τελευταία φορά που είδε τη Μέρκελ, επίσης στο Βερολίνο, εξέφρασε την άποψη ότι «η Ελλάδα μπορεί πλέον να σταθεί στα πόδια της» και «δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης». Τη συνέχεια, τη γνωρίζετε… Δεν είναι όμως ίδιες οι συνθήκες. Και κάποιοι ερμηνεύουν την πρόσκληση της Μέρκελ σαν απόφαση της καγκελαρίου να συνεχίσει να στηρίζει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Άλλοι προεξοφλούν την επίτευξη συμφωνίας και άλλοι συνεχίζουν να κρατούν μικρό καλάθι.  

Αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι τις δηλώσεις Σόιμπλε μετά την ανακοίνωση της επίσκεψης Τσίπρα στο Βερολίνο, αναμενόμενες δεν τις λες. Ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, έκανε επίθεση στην Ελληνική κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι έχει καταστρέψει την εμπιστοσύνη που είχε αποκατασταθεί το τελευταίο διάστημα, ενώ κατηγόρησε και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι λέει ψέματα στον ελληνικό λαό!  

Σκληρές δηλώσεις είχαμε και από τον Μοσκοβισί, όπως και από τον Βέλγο ΥΠΟΙΚ Γιόχαν Βαν Οβερτβελντ, αλλά και από τον Μαριάνο Ραχόι, ενώ πολλοί άλλοι (όπως ο Γιούνκερ) κινήθηκαν στο… ναι μεν αλλά…  

Ελπίζοντας για τα καλύτερα, είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε για να δούμε τι θα δούμε…