Όταν χθες βάζαμε τον τίτλο «ο Τσίπρας στο Βερολίνο; Πήραν… φωτιά τα τόπια!», ομολογούμε ότι δεν πιθανολογούσαμε αυτό που ζήσαμε σήμερα. Πιστεύαμε ωστόσο ότι η… επιτροπή υποδοχής θα έκανε με ηχηρό τρόπο αισθητή την παρουσία της. Ταυτοχρόνως επισημαίναμε ότι το ραντεβού στο Βερολίνο, ουσιαστικά ακυρώνει τα σχέδια το θέμα να τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής και παραπέμπει τη συζήτηση για πολιτική λύση στο Ελληνικό πρόβλημα για τη την προσεχή εβδομάδα. 

Δεν συνηθίζουμε να ευλογούμε τα γένια μας, αλλά –όπως είδατε- ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, να πραγματοποιηθεί πενταμερής συνάντηση με τους Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάριο Ντράγκι στο περιθώριο της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής. Δηλαδή, η πολιτική διαπραγμάτευση να αρχίσει πριν το Βερολίνο. Αν υπάρξει τελικά Βερολίνο, γιατί κυβερνητικά χείλη άρχισαν χθες να αμφιβάλλουν και γι αυτό!  

Οι δηλώσεις Ντάισεμπλουμ ότι στο τραπέζι έχει ανεβεί και σενάριο Κύπρου για την Ελλάδα, έχει ανεβάσει πολύ τους τόνους. Και σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Μέρκελ ότι η Γερμανία πρέπει να κάνει ότι είναι δυνατόν, για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες με την Ελλάδα, αλλά η συνάντησή της με τον Α. Τσίπρα δεν υποκαθιστά την αξιολόγηση της Αθήνας από τους θεσμούς, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό κλίμα. Ήρθε και η επιστολή Κοστέλο ότι τα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις θεωρούνται μονομερείς ενέργειες και… έδεσε το γλυκό.

Πολλά λέγονται αυτές τις ώρες… Ευχόμαστε και προσευχόμαστε, τα όσα ακούσαμε για το ενδεχόμενο να ζητήσουμε δάνειο από τους Ρώσους ή τους Κινέζους, να μην εξετάζονται σοβαρά από την κορυφή της κυβέρνησης.  

Η Μέρκελ, περιμένει τον Τσίπρα στο Βερολίνο για να του πει αφενός ότι θέλει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά και για του ζητήσει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και… υποχωρήσεις. Δεν θα είναι μια εύκολη συνάντηση. Ο Πρωθυπουργός δύσκολα μπορεί να κάνει πίσω από τα όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και από την άλλη τα ταμεία στερεύουν. Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν θα πραγματοποιηθεί η πενταμερής που ζήτησε η Ελλάδα. Και πολλά περισσότερα από τη στάση μας τις τελευταίες μέρες πριν από το Βερολίνο. Οδεύουμε προς ένα… κολασμένο Σαββατοκύριακο.