Τη Δευτέρα, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στο Βερολίνο για να συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ.

Μετά το κρίσιμο ταξίδι του Πρωθυπουργού τρεις στενοί του συνεργάτες θα ταξιδέψουν στο Πεκίνο. Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, θα ταξιδέψουν προς την Κόκκινη Πλατεία προκειμένου να προετοιμάσουν την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού. 

Εκ πρώτης απόψεως πρόκειται για ένα ταξίδι ιδιαίτερου συμβολικού χαρακτήρα. Η κυβέρνηση δεν έχει κρύψει ότι δεν έχει αποφασίσει να περιοριστεί στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξεύρεση οικονομικών συμμαχιών. Ο Τσίπρας στο Βερολίνο, η… τρόικα στο Πεκίνο! Ωστόσο, δεν είναι μόνον ο συμβολισμός. Το ταξίδι αυτό κρύβει και πολλές προσδοκίες.  

Κορυφαίος υπουργός, καθημερινός συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας προ ημερών σε παρέα δημοσιογράφων, έριξε μια… βόμβα: Ρωτήθηκε αν ανησυχεί για την εμφανή αδυναμία της χώρας να δανειστεί και απάντησε αρνητικά. Όταν του ζητήθηκε να εξηγήσει τον λόγο που πιστεύει ότι η χώρα θα βρει με ευκολία δανειστές, είπε ότι υπάρχει και η Ρωσία και η Κίνα. Χώρες που- όπως εξήγησε, έχουν χρήματα για να δανείσουν. Οι συνομιλητές του, του υπενθύμισαν τη στάση του Κρεμλίνου όταν ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου έσπευσε να διατυπώσει ένα ανάλογο αίτημα για να υπάρξει μια κατηγορηματική άρνηση. Και ο υπουργός αντέτεινε ότι δεν πρόκειται να συμβεί το ίδιο και με το Πεκίνο, αν η Ελλάδα ικανοποιήσει τα κινεζικά όνειρα που εδράζονται στη γιγάντωση των δραστηριοτήτων της Cosco.  

Η αλήθεια είναι ότι τα χρήματα που αναζητεί η Ελλάδα για να αποφύγει τις περιπέτειες, για την Κίνα είναι… ψίχουλα. Αυτό όμως δεν σημαίνει και ότι- αν φτάσουμε ως εκεί, θα τα δώσει χωρίς να κερδίσει. 
Η Cosco εκμεταλλεύεται προβλήτες στον Πειραιά, ενδιαφέρεται για τον ΟΛΠ, φλερτάρει με τα τρένα του ΟΣΕ και γλυκοκοιτάζει το «Ελευθέριος Βενιζέλος».  

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν ανακοινωθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στις 27 Ιανουαρίου, ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την επίσκεψη του Κινέζου πρέσβη Τζόου Σιαολί. Με ότι και αν μπορεί να σημαίνει αυτό…