Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είχαν προχθές τηλεφωνική επικοινωνία. Κατά τη διάρκειά της, η Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε στον πρωθυπουργό ότι μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα προκειμένου να αξιοποιηθεί η γνωστή «λίστα Λαγκάρντ» με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να μην πληρώνουν φόρους οι πλούσιοι. Ο πρωθυπουργός συμφώνησε μαζί της, τονίζοντας ότι στόχος της νέας κυβέρνησης είναι ένα κοινωνικό δίκαιο φορολογικό σύστημα, επισημαίνουν πηγές της κυβέρνησης. 

Χθες Πέμπτη, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία του υπουργείου Οικονομικών της Ελβετίας με επικεφαλής τον υφυπουργό για διεθνή Οικονομικά θέματα Dr. Jacques de Watteville. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι ελβετικές αρχές εξέφρασαν απορία για την απουσία ενδιαφέροντος από τις ελληνικές αρχές κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα για εκκρεμείς υποθέσεις ελλήνων πολιτών κι επιχειρήσεων στην Ελβετία. Όπως αναφέρθηκε, μόνο δεκαπέντε αιτήματα συλλογής και διαβίβασης στοιχείων πραγματοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσωπικώς, δεν έχουν κρύψει την πρόθεσή τους να κυνηγήσουν τη φοροδιαφυγή και το μαύρο χρήμα. Αντιθέτως έχουν διακηρύξει ότι ελπίζουν πως με την πάταξη της φοροδιαφυγής θα αποκομίσουν σημαντικά έσοδα. Μόλις τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βερολίνο, ο Α. Τσίπρας δήλωσε ότι η φοροδιαφυγή είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης. Και προ ολίγων ημερών, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει έσοδα 800 εκατ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής εντός του 2015. 

Την κατηγορηματικότητα με την οποία η κυβέρνηση διακηρύττει την πρόθεσή της να κυνηγήσει τη φοροδιαφυγή, την ακούνε με ευχαρίστηση οι εταίροι- δανειστές. Και είναι από τις περιπτώσεις που εμφανίζονται βέβαιοι ότι θα καταβληθούν προσπάθειες.  

Λογικό: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα λόγο να καλύψει όσους βρίσκονται στη Λίστα Λαγκάρντ ή σε άλλες ανάλογες λίστες και οι οποίοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους. Θα πείτε, καμιά κυβέρνηση δεν έχει λόγο να τους καλύπτει ή να αδιαφορεί για αυτούς, αλλά να που έγινε… 

Επί της ουσίας: Δεν γνωρίζουμε πόσο εποικοδομητική ήταν η συνομιλία Τσίπρα- Λαγκάρντ, αλλά η επικεφαλής του ΔΝΤ , του έκανε μεγάλο ρεγάλο του Πρωθυπουργού. Ούτε… λαγός να ήταν!