Ο Γκορμπατσόφ, για να ενισχύσει το μεταρρυθμιστικό του αγώνα, κάλεσε στη μεγάλη επίσημη αίθουσα του Ανώτατου Σοβιέτ διανοούμενους και καλλιτέχνες από πενήντα χώρες.

Ανάμεσά τους ο Πίτερ Ουστίνοφ, ο Νόρμαν Μέιλερ, η Γιόκο Όνο, ο Γκρέγκορι Πεκ και πολλοί άλλοι. Στην πρώτη σειρά καθόταν ο Ζαχάροφ, έχοντας επιστρέψει μόλις εφτά εβδομάδες από την εξορία του. Οι ξένοι παρατηρητές  είπαν ότι το έκανε για καθαρά διαφημιστικούς λόγους. Ασφαλώς, αλλά αυτό αποκαλύπτει ότι  Γκόρμπι και Μιτεράν χρησιμοποιούν ίδιες μεθόδους. Ο Γκορμπατσόφ, όπως άλλωστε και ο Μιτεράν, γνωρίζει το βάρος που έχει η κοινή γνώμη, αυτό το αλάθητο βαρόμετρο για τους σταρ. Τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης  του βάλθηκε να κερδίσει την ελίτ.

Στην Γαλλία ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν επιθυμούσε πάνω απ’ όλα να κερδίσει την αγάπη του λαού πριν κατακτήσει τους διανοούμενους. Την ημέρα που καλλιτέχνες και συγγραφείς, λόγιοι και δημοσιογράφοι αποφάσισαν την ανατροπή του, ο λαός τους ακολούθησε. 

- Κανένα άτομο δεν διαθέτει όλες τις ικανότητες από μόνος του που χρειάζεται η κοινωνία.
- Οι ανώτερες θέσεις δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι κάνουν κάποιον ηγέτη.
- Ηγέτες υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.
- Ερμηνείες και λύσεις διαφέρουν ανάλογα με τις θεωρίες που ακολουθούμε.
- Η άσκηση ηγεσίας είναι ατομική και ταυτόχρονα συλλογική υπόθεση.
- Η άσκηση ηγεσίας αναπτύσσεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. 

Αυτό το κείμενο το αφιερώνω εξαιρετικά στους έλληνες ηγέτες της κεντροδεξιάς, αλλά κυρίως σε όσους φιλοδοξούν να γίνουν ηγέτες της μεγάλης αυτής παράταξης!