«Ζητάτε να στηρίξουμε εμείς αυτό που δεν θέλουν οι δικοί σας να στηρίξουν;», ρώτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στη δευτερολογία του, ενώ του καταλόγισε ότι δεν γνωρίζει αν έχει δεδηλωμένη στο κόμμα του και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δουλεύει τον κόσμο».

Είναι σαφές σε ποιους αναφερόταν ο Α. Σαμαράς όταν έλεγε στον Α. Τσίπρα ότι υπάρχουν «δικοί του» που δεν θέλουν να υποστηρίξουν μια πιθανή συμφωνία.

Για τον λόγο αυτό, λίγες ώρες νωρίτερα, είχε προκαλέσει μεγάλη αίσθηση η πληροφορία ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εκφράζει θετική γνώμη για το σύνολο των θέσεων- πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους «Θεσμούς», με τη γνωστή 47σέλιδη επιστολή.

Αργότερα ωστόσο, συνεργάτες του Π. Λαφαζάνη τόνιζαν ότι αυτά δεν έχουν καμία σχέση με όσα είπε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, πράγμα άλλωστε που μπορεί να διαπιστωθεί από την προσεκτική ανάγνωση των πρακτικών της Βουλής. Πρόσθεταν ότι ο Π. Λαφαζάνης στην παρέμβασή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας τόνισε κάτι πολύ διαφορετικό: ότι τις πάγιες απόψεις του, όπως και όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για τις παραπάνω θέσεις και τη συνολική «κυβερνητική πρόταση», θα τις εκφράσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στα αρμόδια όργανα του κόμματος. Όλα τα άλλα εξυπηρετούν σκοπιμότητες και κακόγουστες εντυπωσιοθηρίες.

Η αλήθεια είναι ότι η στάση Λαφαζάνη (και της Αριστερής Πλατφόρμας) αποτελεί ένα ζητούμενο. Και απασχολεί τόσο το Μαξίμου, όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την αντιπολίτευση, για ευνόητους λόγους.

Οι δηλώσεις που- ενίοτε- γίνονται από τον ίδιο (τον Λαφαζάνη) αλλά και από στελέχη της εσωκομματικής τάσης της οποίας ηγείται, δημιουργούν την εντύπωση ότι η συμφωνία με τους δανειστές, αν επιτευχθεί, δεν πρόκειται να περάσει από τη Βουλή. Και δεν μιλάμε φυσικά για συμφωνία με τους όρους που μετέφερε ο Γιούνκερ. Τέτοια πιθανότητα δεν υπάρχει, τελεία και παύλα. Μιλάμε για συμφωνία που θα εμπεριέχει όμως αυτά που η κυβέρνηση πρότεινε και ορισμένα άλλα μέτρα, πιο σκληρά.

Για να μάθουμε, θα πρέπει να περιμένουμε τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και… λίγο ακόμα. Γιατί υπάρχουν και στελέχη της κυβέρνησης που στοιχηματίζουν ότι άσχετα με τυχόν διαφωνίες, ο Λαφαζάνης δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση. Επ’ ουδενί. Αντιθέτως θα συνεχίσει να είναι ένας καλός στρατιώτης της αριστεράς, ότι και αν μπορεί να σημαίνει αυτό.