Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, αποφασίστηκε –σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- το Eurogroup  να συνεχιστεί σήμερα ώστε να εξεταστούν οι νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε καταθέσει νωρίτερα- στο «παρά πέντε» της εκπνοής του προγράμματος στήριξης, αίτημα διετούς συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μετά την κατάθεση της νέας ελληνικής πρότασης, προέβλεψε θετικές εξελίξεις. Πρόσθεσε όμως ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να μετακινηθεί από τη θέση που βρίσκεται σήμερα. «Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε και μας είπε τι ζητάει αλλά όχι τι προτίθεται να δώσει», είπε χαρακτηριστικά.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης (μιλώντας στην ΕΡΤ) έριξε μια… βόμβα: Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αναβληθεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος! «Είναι πολιτικό θέμα, μπορεί να αποφασίσει κάτι διαφορετικό η κυβέρνηση, το κάναμε για να επιτύχουμε συμφωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ανάλογη δήλωση, περί ανάκλησης του δημοψηφίσματος, φέρεται να έκανε και ο Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου.

Όλα αυτά, επιβεβαιώνουν και τις πληροφορίες που ήθελαν βουλευτές, υπουργούς και κορυφαίους συνοδοιπόρους του ΣΥΡΙΖΑ να εισηγούνται στον Αλέξη Τσίπρα να επιστρέψει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και να μην επιμείνει στο δημοψήφισμα.

Υποστηρικτές της άποψης ότι το δημοψήφισμα πρέπει να ανασταλεί, σημειώνουν- εκτός των άλλων- ότι η κυβέρνηση, άσχετα με το αποτέλεσμα, πλήττεται σοβαρά από τις εικόνες της καθημερινότητας. Και αυτό θα το πληρώσει πολιτικά στο μέλλον.

Οι ουρές για αναλήψεις στα ΑΤΜ, οι αναστατωμένοι συνταξιούχοι που περιμένουν να ανοίξουν τα υποκαταστήματα των τραπεζών όπου θα μπορούν να πάρουν χρήματα χωρίς κάρτα, οι εικόνες πανικού από τα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα, οι πληροφορίες για αναγκαστικές άδειες, για πιθανές ελλείψεις σε φάρμακα, τα προβλήματα που προκαλεί το κύμα στάσης πληρωμών σε όλη τη χώρα, δημιουργούν μια καθημερινότητα με εικόνες που δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν. Για να διασκεδαστούν, ούτε λόγος.

Είναι απολύτως λογικό λοιπόν, να γίνονται δεύτερες σκέψεις. Και να αναζητούνται λύσεις έστω και την ύστατη στιγμή.