Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε χθες ότι υπήρξε σύγκλιση απόψεων που επιτρέπει στους εκπροσώπους των δανειστών, από σήμερα, να επιστρέψουν στην Αθήνα. Λογικά αύριο, στο Hilton, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις οι οποίες θα είναι δύσκολες. 

Το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τα κόκκινα δάνεια αποτελούν τα πλέον ακανθώδη ζητήματα στα οποία καλούνται να βρουν κοινό τόπο, η χώρα και το κουαρτέτο.  

Το πρώτο από αυτά και μόνο, λίγο χρόνο πριν, ενδεχομένως θα αρκούσε να προκαλέσει ρωγμές στην κυβέρνηση αν εισερχόταν στη Βουλή. Σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Το προσφυγικό, ασκεί μεγάλη πίεση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και επιπροσθέτως οι αγρότες έχουν αποσυρθεί από τα μπλόκα. Συνεχίζονται βεβαίως οι κινητοποιήσεις από το «κίνημα της γραβάτας» το οποίο από μόνο του δεν δείχνει να έχει τη δυναμική που χρειάζεται για να πλαγιοκοπήσει την ενότητα της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Έστω και αν τις ημέρες που θα εισαχθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, οι κινητοποιήσεις και οι διαμαρτυρίες θα ενταθούν. 

Το οικονομικό επιτελείο, που δεν έκρυβε ότι επιθυμούσε η διαπραγμάτευση να λήξει το συντομότερο δυνατό, θα ήθελε όλα τα προαπαιτούμενα να περάσουν «πακέτο» από τη Βουλή. Ώστε και η διαδικασία να επιταχυνθεί και οι πιθανές διαφωνίες να ελεγχτούν με μεγαλύτερη ευκολία. Αν και όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξουν ανυπέρβλητες δυσκολίες- το αντίθετο θα λέγαμε. 

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί δεδομένο ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα υπερψηφίσει τα μέτρα. Ειδικά όταν έχει ανοίξει και το παράθυρο για διάλογο σχετικά με το χρέος από τον ίδιο τον Γερούν Ντάισελμπλουμ

Οι εκτιμήσεις συνεργατών του πρωθυπουργού είναι ότι η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης θα διαρκέσει έως του Ευαγγελισμού (παραμονές του Καθολικού Πάσχα) και η δεύτερη ως το ορθόδοξο Πάσχα. Αν όλα πάνε καλά και αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη μεγατόνων στη Βουλή.