Από τις πρώτες μέρες της προσφυγικής κρίσης, αναδείχθηκε η δύναμη και το μεγαλείο του εθελοντισμού. Πέρα από τους κατοίκους των ελληνικών νησιών που έδιναν ότι μπορούσαν και δεν μπορούσαν, πέρα από τους ψαράδες οι οποίοι διέσωσαν εκατοντάδες θαλασσοδαρμένους πρόσφυγες, εκατοντάδες μέλη εθελοντικών οργανώσεων, σήκωσαν στην πλάτη τους, αρχικά τη διάσωση και στη συνέχεια τη σίτιση, τη φαρμακευτική αρωγή, την ένδυση και τη διαμονή δεκάδων χιλιάδων προσφύγων. Άνθρωποι με «Α» κεφαλαίο απ’ όλο τον κόσμο, που άφησαν τα σπίτια τους κι έτρεξαν να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο. 

Αν δεν υπήρχαν αυτοί, όλα θα ήταν διαφορετικά. Η κρατική μηχανή δεν θα μπορούσε να προσφέρει έστω και τα στοιχειώδη που προσφέρονται σήμερα. Η τραγωδία θα είχε μεγιστοποιηθεί. Η ζωή των προσφύγων θα ήταν πραγματική κόλαση, χωρίς καμιά υπερβολή.

Ήταν τόσο μεγάλη η προσφορά των εθελοντών, που κάποιες περίεργες συμπεριφορές και δραστηριότητες ξεχάστηκαν γρήγορα. Ποιος θυμάται ότι πάνω από 30 Μη Κυβερνητικές και εθελοντικές οργανώσεις  αρνήθηκαν να καταγραφούν ενώ δραστηριοποιούνταν στη Λέσβο ή ότι κάποιοι εθελοντές κατηγορήθηκαν για απόπειρα διευκόλυνσης παράνομης εισόδου μεταναστών και αφέθηκαν ελεύθεροι με καταβολή εγγύησης; Ή ότι κάποιος άλλος αποφάσισε να χτίσει παράνομο τζαμί στη Μόρια της Λέσβου; Ποιος θυμάται αυθαίρετες ενέργειες και σκηνές ανταγωνισμού; Όλα ξεχάστηκαν από το μέγεθος της προσφοράς.

Χθες όμως το σκηνικό κάπως άλλαξε. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «εγκληματική συμπεριφορά» την ενθάρρυνση των προσφύγων από αγνώστους ή ομάδες εθελοντών να παραμείνουν στην Ειδομένη καθώς και να περπατήσουν ως τα Σκόπια θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Ταυτοχρόνως, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, επέρριψε ευθύνες σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και κυκλώματα διακινητών, αναφορικά με τη μαζική είσοδο προσφύγων, στο έδαφος της χώρας του, την Δευτέρα.

Πληροφορίες που φτάνουν στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, κάνουν λόγο για κάποιες εθελοντικές οργανώσεις, που πέρα από τη βοήθεια που προσφέρουν, προπαγανδίζουν την αναγκαιότητα να κρατηθεί ανοικτός ο δρόμος των Βαλκανίων και κάποιοι εξ αυτών δεν διστάζουν να παροτρύνουν τους πρόσφυγες να επιχειρήσουν να «γκρεμίσουν» τον φράχτη επιχειρώντας να περάσουν τα σύνορα από εναλλακτικούς διόδους. 

Τούτο σημαίνει ότι υπερβαίνουν το ρόλο τους ως εθελοντές, εμπλεκόμενοι στην πολιτική που ασκείται από τη χώρα μας, πράγμα που ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, όπως έγινε τη Δευτέρα με τη μαζική εισβολή προσφύγων στο έδαφος της ΠΓΔΜ. 

Τα κίνητρα των συγκεκριμένων εθελοντών ελέγχονται από τις αρμόδιες αρχές, αφού υπάρχει πλέον διάχυτη η εντύπωση ότι είναι… διαφορετικοί από τους άλλους.