Ο Πρωθυπουργός δεν το υπονόησε. Το παραδέχθηκε. Είχε αυταπάτες. Μάλιστα το επιβεβαίωσε την επόμενη μέρα και ο κ. Νίκος Φίλης στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου και την μεθεπόμενη ο βουλευτής Σάκης Παπαδόπουλος στον ΣΚΑΙ.  

Ένας ηγέτης-αν φυσικά θέλει να λέγεται και να είναι πραγματικός ηγέτης- δεν κερδίζει την εμπιστοσύνη του λαού του με αυταπάτες. Αλλά με λόγια σταράτα και ειλικρινείς προθέσεις τις περισσότερες εκ των οποίων μπορεί και είναι σε θέση να τις υλοποιήσει. Αυτά για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις περί των αυταπατών  και άλλων παρόμοιων συναισθημάτων. 

Στα τρέχοντα τώρα. Ο κ. Τσίπρας - φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει- ότι με τα συνθήματα του τύπου «go back κυρία Μέρκελ» και άλλα παρόμοια επαναστατικά δεν έχει ούτε η χώρα μέλλον αλλά ούτε και ο ίδιος. Οι τελευταίες εξελίξεις ελπίζω να τον δίδαξαν ότι μαγκιές και τσαμπουκάδες δεν περνάνε στην συντηρητική νομενκλατούρα της Ευρώπης, την οποία στο μεταξύ πίστευε -αυταπατώμενος φυσικά- ότι μπορεί να εξαφανίσει.   

Ο κ. Τσίπρας πλέον είναι αντιμέτωπος με την αλήθεια αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό. Και για να προχωρήσει θα πρέπει να αντιληφθεί με κάθε λεπτομέρεια εκείνες τις ιδεολογικές ροπές που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν νέες πολιτικές συνθέσεις εγκαταλείποντας οριστικά τον γραφειοκρατικό λαβύρινθο του κόμματός του. 

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός θα ήταν καλό λίαν συντόμως να αντιληφθεί- εάν δεν έχει ήδη συμβεί- ότι η Ευρωπαϊκή επιλογή για μια χώρα δεν έχει, πλέον, μόνο οικονομική σημασία, αλλά σημαίνει ταυτόχρονα και την υιοθέτηση ενός πολιτικού και ταυτόχρονα οικονομικού προτύπου. 

Εν πολλοίς ο κ. Τσίπρας έχει- για την πολιτική επιβίωση του- έναν μόνο δρόμο. Την ουσιαστική (σε ιδεολογικό επίπεδο) αλλά και οριστική (σε πολιτικό) μετατόπισή του προς το κέντρο. 

Και όλα αυτά θα πρέπει να τα κάνει μόνος του. Δύσκολο; Ναι. Αλλά καλώς ή κακώς έτσι είναι. Η θανάσιμη μοναξιά του κάθε αρχηγού. 
Τι πραγματικές του προθέσεις του θα τις δούμε στον επικείμενο ανασχηματισμό. Αμέσως μετά την συμφωνία στις 24 Μαΐου με τους δανειστές θα ακολουθήσει το Συνέδριο του κόμματός του. Εκεί φαντάζομαι ότι θα θελήσει να εμφανιστεί κυρίαρχος αφού θα έχει καταφέρει να πείσει τους πάντες ότι έκλεισε μια επωφελή για την χώρα και τον ελληνικό λαό συμφωνία. Φυσικά πολλοί- αν όχι όλοι- θα γνωρίζουν ότι πρόκειται για το χειρότερο μνημόνιο όλων των εποχών αλλά θα χειροκροτούν δήθεν ευχαριστημένοι. Αμφιβάλω, δηλαδή, εάν υπάρχουν κάποιοι που είναι σε θέση να υψώσουν το ανάστημά τους αναδυόμενοι από τον οπορτουνιστικό βυθό στον οποίο βρίσκονται και να αντιδράσουν. Γιατί κάτι τέτοιοι, πιστεύω, τελείωσαν το καλοκαίρι του 2015!  

Στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας, και μετά τον «θρίαμβο» του Συνεδρίου, θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Όπως ήδη αναφέραμε η ποιότητα του νέου σχήματος θα καταδείξει και τις πολιτικές του προθέσεις προσδιορίζοντας ουσιαστικά το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί θα φύγουν-και καλώς δηλαδή- και πολλοί θα έλθουν με αυτό τον ανασχηματισμό. Ποιοι όμως είναι αυτοί που θα ενταχθούν στο νέο σχήμα εάν εξαιρέσουμε τα κλασσικής αξίας κομματικά στελέχη;

Πραγματικοί αριστεροί; Κεντρώοι; Μήπως κάποιοι κατσαπλιάδες από το παλαιό ΠΑΣΟΚ που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και θέλουν να βρουν καταφύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ παριστάνοντας τους αριστερούς μπαίνοντας; Μπορεί να δούμε- και καλό θα ήταν- και κάποιες σημαντικές προσωπικότητες αλλά και κάποιους γνώστες-τεχνοκράτες των ευαίσθητων θεμάτων σημαντικών Υπουργείων. Γιατί το να είσαι καλός γιατρός δεν σημαίνει ότι μπορείς να είσαι και καλός Υπουργός Υγείας. Ούτε όταν είσαι κορυφαίος δικηγόρος μπορείς να γίνεις οπωσδήποτε Υπουργός δικαιοσύνης και πάει λέγοντας. 

Γιατί στην τελική πρέπει αυτή η Κυβέρνηση να κυβερνήσει και μάλιστα χωρίς αυταπάτες…Και όχι για το δικό της καλό αλλά κυρίως για το καλό του τόπου. 

Υ.Γ Φυσικά η σειρά: Κλείσιμο αξιολόγησης- Συνέδριο- Ανασχηματισμός μπορεί να αλλάξει…λίγο. 

Θα περιμένουμε λοιπόν…