Σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα ακόμα Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.  

Αυτή τη φορά ο κ. Τσίπρας- έτσι τουλάχιστον νομίζω- θα ξεκαθαρίσει τη θέση του μια για πάντα στους συνέδρους. Μπορεί  να μη τους πει στα μούτρα ότι μέχρι χθες ήταν στα αζήτητα και ότι αυτός τους έκανε νοματαίους αλλά είναι βέβαιο ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα τους διαμηνύσει ότι αυτός είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και κουβέντα δεν σηκώνει. Και μεταξύ μας κάπως έτσι είναι τα πράγματα. Αλλά αυτό είναι κάτι που αφορά τους συνέδρους και τα μέλη του κόμματος και καθόλου την κοινωνία.  

Το θέμα του Συνεδρίου, υποθέτω, ότι θα είναι μια κοινότυπη πομφόλυγα ασυμμάζευτης γενικότητας, που θα καταδικάζει -από την αρχή- το συνέδριο σε ταπεινωτική ανυποληψία.  

Θα ακουστούν εύκολα αβασάνιστα λογύδρια από δεκάδες ομιλητές (πιστεύω και ελπίζω δηλαδή ότι εκτός από τον αρχηγό θα μιλήσουν κι άλλοι). Λογύδρια στα οποία ο κάθε πικραμένος σύντροφος θα επιχειρεί να αναδείξει το δικό του πρόβλημα. Μια διαδικασία ψυχοθεραπείας.   

Με λίγα λόγια ο πάσα ένας θα βρει ένα θέμα για το οποίο ο καθένας θα μπορούσε να γράψει μια έκθεση ιδεών. Γιατί πέρασαν οι εποχές που σε τέτοιου είδους συνέδρια ακούγαμε ενδιαφέρουσες απόψεις για την ιδεολογία της αριστεράς και άλλα παρόμοια.  

Το πιθανότερο είναι να δούμε πρόσωπα με μεγάλη ιστορική διαδρομή στο πολιτικό αυτό χώρο να πανηγυρίζουν για την υπογραφή μιας συμφωνίας με τους δανειστές η οποία είναι η ταφόπλακα για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και συνεπώς για την πολύαναμενόμενη ανάπτυξη.  

Αυτό που θα ήταν χρήσιμο είναι να ακουστούν απόψεις για θέματα επίκαιρου ρεαλισμού, συγκεκριμένα, καίρια, δίχως γενικολογίες και κοινοτυπίες. Γιατί σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν οι παραισθησιογόνες διαφυγές από την άθλια κοινωνική πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες σήμερα για να κάνει ο κάθε ομιλητής το κομμάτι του.  

Το μόνο, ίσως, που θα μπορούσε να έχει σημασία στο Συνέδριο είναι οι προθέσεις του κ. Τσίπρα σχετικά με το πολιτικό «άνοιγμα» το οποίο επίκειται λίγο πριν από τον ανασχηματισμό.  

Γιατί έχουν ήδη ακουστεί πολλά ακόμα και ονόματα. Το Συνέδριο συνεπώς θα είναι μια ευκαιρία για τον κ. Τσίπρα να δώσει ειλικρινείς απαντήσεις και να προσδιορίσει επιτέλους το πολιτικό αλλά και ιδεολογικό στίγμα του κόμματός του.  

Εν πολλοίς πρόκειται για ένα Συνέδριο στο οποίο: Θα θεωρητικοποιηθεί η συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο. Θα κατοχυρωθεί η κυριαρχία Τσίπρα και θα βρεθούν τα επιχειρήματα για την μεγάλη αλλαγή στον χώρο του κόμματος ώστε να έχουν πρόσωπο οι βουλευτές και τα στελέχη να κυκλοφορούν στη κοινωνία.

Φυσικά δεν ξέρουμε εάν αυτό τελικά θα επιτευχθεί, ξέρουμε όμως οτι θα είναι ένα Συνέδριο για…όλες τις δουλειές!!!