Να ξεκινήσουμε από μια στατιστική παραδοχή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κάθε χρόνο χάνονται περί τα 7-8 δισ. ευρώ στη χώρα μας εξαιτίας της φοροαποφυγής του ΦΠΑ από τους περισσότερους ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες καταστημάτων υγιειονομικού, κυρίως ενδιαφέροντος και όχι μόνο.

Ολοι τους  έχουν αναγάγει σε "σπορ"  τη μη έκδοση αποδείξεων (η  κόβουν ελάχιστες για να δικαιολογούν τον τζίρο τους), αλλά και τη μη απόδοση στο δημόσιο του εισπραττόμενου, από εμάς, ΦΠΑΟι τελευταίοι  δεν είναι απλώς κουτοπόνηροι αλλά και κατσικοκλέφτες..Φυσικά οι κύριοι αυτοί συμπολίτες μας  έχουν μονίμως  την γκρίνια  στο στόμα τους και την ύβρι απέναντι  στο Κράτος που τους "πίνει το αίμα".

Ας εφαρμοστεί επιτέλους  από το Υπουργείο Οικονομικών εφάπαξ  ένα απλό σχέδιο για να "πιαστεί " ο ΦΠΑ. Να ισχύσει κάτι ανάλογο όπως και με τα τεκμήρια για το φόρο εισοδήματος τα οποία ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις (ανέργων κλπ ) είναι παντελώς αυθαίρετα επιβαρύνοντας, δικαίως και αδίκως, φορολογούμενους.

Ιδού το απλό σχέδιο για την δραστική λύση της φοροαποφυγής του ΦΠΑ.Στηρίζεται  στην καταγραφή του ημερήσιου τζίρου της κάθε επιχείρησης η των ελευθέρων επαγγελματιών για μια η δύο ημέρες για δύο σεζόν (χειμώνας-καλοκαίρι) και αυτό θα γίνει,για σχεδόν όλους, μέσα σε μια χρονιά.

Καταρχάς εκτός σχεδίου το οποίο θα προβλέπει την καταγραφή του ημερήσιου τζίρου μιας επιχείρησης η ενός επαγγελματία  θα πρέπει να βγουν Σούπερ Μάρκετ,Πολυκαταστήματα κλπ τα οποία  εκδίδουν  κανονικά αποδείξεις,όπως επίσης και  τα μικρομάγαζα που φυτοζωούν (καφενεία,είδη ρούχων κλπ). Κύριος στόχος του σχεδίου θα πρέπει να είναι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος  η οι ελεύθεροι επαγγελματίες  (γιατροί,υδραυλικοί  κλπ) που φοροδιαφεύγουν συστηματικά. Τι ακριβώς θα προβλέπει το σχέδιο και πως θα μπορούσε να υλοποιηθεί;

Το Υπουργείο Οικονομικών προσλαμβάνει για δύο σεζόν (χειμώνας και καλοκαίρι) 20.000 συμβασιούχους. Τους εκπαιδεύει και τους χορηγεί κάρτα με δικαίωμα  καταγραφής επιτόπου του ημερήσιου τζίρου μιας επιχείρησης η ενός ελεύθερου επαγγελματία. Εκτός αυτών θα συσταθεί και σώμα "επιθεωρητών-ελεγκτών " τους οποίους φυσικά οι συμβασιούχοι-καταγραφείς δεν θα γνωρίζουν ούτε κατ όψεως ώστε να προλαμβάνονται φαινόμενα αθέμιτων συναλλαγών μεταξύ συμβασιούχων -καταγραφέων και καταστηματαρχών.

Οι 20.000 συμβασιούχοι -καταγραφείς χωρίζονται σε ομάδες των δύο ατόμων και εγκαθίστανται για μια ολόκληρη μέρα  π.χ σε μια καφετέρια η ένα ιδιωτικό ιατρείο.Μόνο μέλημά τους  να καταγράψουν από το πρωί έως το βράδυ την κίνηση του "Ζ" της ταμειακής μηχανής.Λόγω της επιτόπου παρουσίας τους η ταμειακή μηχανή θα δουλεύει κανονικότατα.

Στην ίδια καφετέρια ανάλογα πράττει και μια άλλη ομάδα δύο συμβασιούχων-καταγραφέων μια τυχαία ημέρα του  επόμενου μήνα. Οι τζίροι των δύο ημερών που συγκέντρωσαν οι δύο ομάδες διασταυρώνονται και βγαίνει πολύ εύκολα,με απόκλιση του συν- πλην 10%,  ο μέσος όρος τζίρου της καφετέριας  π.χ για τη σεζόν του χειμώνα (ανάλογα θα πρέπει να γίνει για το καλοκαίρι).Εχοντας το μέσο όρο του τζίρου (μείον τα τιμολόγια αγοράς) το Υπουργείο Οικονομικών (σε πιο πραγματική βάση από ότι με τα τεκμήρια )βγάζει τον αναλογούντα ΦΠΑ που θα πρέπει να πληρώνει ανά μήνα στην εφορία ο καταστηματάρχης, ασχέτως πόσο τζίρο εμφανίσει αυτός.

Κάθε καταστηματάρχης η ελεύθερος επαγγελματίας θα έχει δικαίωμα ένστασης (π.χ έπεσε ο τζίρος του) οπότε συνεργεία ελέγχου θα τσεκάρουν αιφνιδιαστικά αν ισχύει αυτό καταγράφοντας μια τυχαία μέρα τον τζίρο του. Το σχέδιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε πανελλαδική κλίμακα και μόνο για ένα χρόνο. Την επόμενη χρονιά θα προστίθενται μόνον  νέοι μαγαζάτορες. Αστυνομικού η καταδρομικού τύπου επιχειρήσεις που γίνονται σήμερα αποδίδουν ελάχιστα συνήθως ειδοποιούνται μεταξύ τους οι επαγγελματίες η όταν φεύγουν τα συνεργεία ελέγχου ξαναρχίζουν το "σπορ" της φοροδιαφυγής.Οπότε η κοιτάμε το
δέντρο η χάνουμε το δάσος..Και το "δάσος" κρύβει καρπούς 7-8 δισ. ευρώ ετησίως.


TAGS