Τουλάχιστον επί 30 χρόνια από το 1981 και εντεύθεν ζήσαμε στον "πυρετό" της υπερκατανάλωσης.

Κι αυτό χάρις στα 350 δισ. ευρώ δανεικά και περίπου 220 δισ. κοινοτικά κονδύλια. Η όποια ανάπτυξη εμφανίζονταν στο ΑΕΠ κατά καιρούς δεν ήταν πραγματική (δηλαδή ανάπτυξη που να στηρίζεται σε παραγωγή πλούτου μέσω επενδύσεων) αλλά βασίστηκε κυρίως στην κατανάλωση μέσω της ανεξέλεγκτης αύξησης του τριτογενούς τομέα (παροχή υπηρεσιών) με αποτέλεσμα ο τελευταίος να αντιστοιχεί σήμερα στο 78% του ΑΕΠ ,όταν ο δευτερογενής τομέας καλύπτει το 17,5 %(βιομηχανία, βιοτεχνία) και ο πρωτογενής το 2,5% (γεωργία, κτηνοτροφία).

Ετσι, χάρις στα δανεικά και τα κοινοτικά κονδύλια ,ουσιαστικά ευημερούσε η ελληνική οικονομία. Αποτέλεσμα όταν έφτασε το 2010 ο λογαριασμός της αποπληρωμής του χρέους (λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησής του) και έκλεισαν οι στρόφιγγες του τραπεζικού δανεισμού άρχισαν να καταρρέουν η μία μετά την άλλη οι επιχειρήσεις.

Κι αυτό γιατί επί πολλά χρόνια ήταν ουσιαστικά κρατικοδίαιτες (ο μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρας μας είναι το Κράτος σε ποσοστό 60% του ΑΕΠ). Παράγουμε και εξάγουμε σε όγκο και αξία ακριβώς όσο και η Βουλγαρία. Αυτή έμεινε πίσω καθώς δεν μπήκε σε ξέφρενο δανεισμό (σήμερα έχει δημόσιο χρέος 26% του ΑΕΠ από τα χαμηλότερα στην Ευρωπαική Ενωση ενώ εμείς 180% του ΑΕΠ).

Τα λέμε αυτά γιατί πολλοί από μας δεν έχουν αντιληφθεί ότι είχαμε βιοτικό επίπεδο που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματική οικονομία. Η φούσκα του υπερδανεισμού έσκασε και τώρα καλούμαστε να ξεπληρώσουμε το παρελθόν των 30 χρόνων. Περίοδο που οι προηγούμενες γενιές "χόρτασαν" χρήμα δανεικό και κοινοτικό ζώντας πάνω από τις δυνατότητές της οικονομίας μας. 

Στην πραγματικότητα καλοπέρασαν, όχι γιατί παρήγαγαν πλούτο με προστιθέμενη αξία (βιομηχανία,υψηλή τεχνολογία κλπ) αλλά μόνον χάρις στα δανεικά. Με ένα λόγο καταναλώναμε επί τουλάχιστον 30 χρόνια πολύ περισσότερα από όσα παράγαμε.Και τώρα που ήρθε ο λογαριασμός μοιάζουμε να μην το πιστεύουμε.Με ένα λόγο είμαστε από πλευράς παραγωγικής οικονομίας στα επίπεδα της Βουλγαρίας.

Για αυτό και οι δανειστές μας επιδιώκουν να μοιάσουμε με αυτή. Απλώς γιατί δεν διαφέρουμε ως οικονομία..Συν το ότι καλούμαστε να αποπληρώσουμε κι ένα δυσβάσταχτο χρέος 300 δισ. ευρώ. Ενώ αυτοί όχι.