Αναρωτιέμαι και θλίβομαι για ό,τι συμβαίνει στο Αιγαίο με τους πρόσφυγες. Και μάλιστα τις τελευταίες ημέρες που περνούν απέναντι μέσα στη φουρτουνιασμένη και δολοφονική θάλασσα με φουσκωτά της πλάκας και ξύλινες σχεδίες. 

Διαβάζω ότι απαγορεύτηκε, λόγω των θυελλωδών ανέμων ο απόπλους σε Λαύριο και Ραφήνα. Αναρωτιέμαι και θλίβομαι που χάνονται τόσες ζωές και εξήγηση δεν μπορώ να δώσω. Θα δικαιολογούσα απόλυτα τα θαλάσσια ταξίδια θανάτου, την ώρα που η τρικυμία της θάλασσας του Αιγαίου εγγυάται θάνατο παρά ζωή, από τα μικρασιατικά παράλια αν οι πρόσφυγες είχαν να αντιμετωπίσουν επιθέσεις δολοφονίας ή βομβαρδισμούς στην Τουρκία, όπως τότε που έφυγαν άρον άρον από τη Συρία.

Αναρωτιέμαι τι κάνει τόσες οικογένειες να αποπειρώνται να περάσουν απέναντι μέσα στη θαλασσοταραχή διακινδυνεύοντας τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους. Και αφήνοντας πτώματα στα αφρισμένα κύματα του πελάγους. Στην Τουρκία ουδείς τους κυνηγά, ούτε κινδυνεύει η ζωή τους. Δύο εκατομμύρια πρόσφυγες βρίσκονται σε 26 καταυλισμούς έχοντας υποτυπώδη στέγη και τροφή.

Τι κάνει χιλιάδες από αυτούς να αψηφούν τα στοιχεία της φύσης και να θαλασσοπνίγονται, κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, στα παγωμένα νερά; Αδυνατώ να το εξηγήσω. Το καλοκαίρι υπήρχε η ήρεμη θάλασσα για να επιχειρήσουν το ταξίδι στα ελληνικά νησιά.

Τώρα γιατί διακινδυνεύουν τα ταξίδια θανάτου; Αδυνατώ και να με συγχωρείται να το εξηγήσω. Μαζική ψύχωση; Φόβος ότι θα κλείσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα; Ή κάτι άλλο; Ας αναλάβουν επιτέλους οι ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν απευθείας τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Τουρκία στις χώρες τους. Για να μη χαθούν άλλες ζωές.