Τα πολιτικά κόμματα (δύο είναι όλα κι όλα) που έριξαν στο πηγάδι την οικονομία δεν έχουν το θεό τους. Χωρίς βέβαια κανείς να εξαιρεί τον λαϊκίστατο ΣΥΡΙΖΑ που τα προηγούμενα χρόνια και το εξάμηνο της πρώτης του θητείας είχε φορέσει την πανοπλία του επαναστάτη και τα πρεσβυωπικά γυαλιά του καθώς δεν έβλεπε ούτε ένα μέτρο μπροστά του. Ευτυχώς όμως αίφνης είδε τον γκρεμό κι αποφάσισε να σοβαρευτεί. Την ίδια ώρα τα αμαρτωλά δύο κόμματα της αντιπολίτευσης φόρεσαν την προβιά του αντιμνημονιακού κι όποιον πάρει ο χάρος (μπας και τσιμπήσουμε κάνα ψηφαλάκι).

Τα λέω με αφορμή τη συζήτηση για το ασφαλιστικό στο Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών η μάλλον για την άρνησή τους για συζήτηση και διάλογο για το τι μέλλει γενέσθαι με το ασφαλιστικό. Λες και δεν είναι αυτοί που τελευταία χρόνια έβγαλαν στη σύνταξη το "στρατό" των 3 εκατομμυρίων σήμερα συνταξιούχων και εκατομμυρίων άλλων πριν... Σε ηλικίες-παρωδία και σε πάμπολλες περιπτώσεις με παχυλότατες συντάξεις και εφάπαξ... Πρόσφατα γνώρισα συνταξιούχο η οποία βγήκε σε κανονική σύνταξη σε ηλικία 33 ετών (από ΔΕΚΟ όταν ακόμη ίσχυε η 15ετία με ανήλικα τέκνα) και παραπονιόταν για τις περικοπές που της έγιναν.

Ούτε η Ελβετία (το κρατικό θησαυροφυλάκιο του κόσμου) δεν μπορεί να υποστηρίξει συνταξιούχους από τέτοια ηλικία. Ούτε η Γερμανία έδωσε ποτέ σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους τριχίλιαρα επί 14 μήνες. Πόσο μάλλον μια πτωχευμένη χώρα που κακά τα ψέμματα ο κύριος παράγοντας πτώχευσης ήταν οι συντάξεις. Από το 2000 μέχρι σήμερα ο κρατικός προυπολογισμός δαπάνησε για συντάξεις περί τα 210 δισ. ευρώ. Τώρα κάποιοι επικαλούνται το "κούρεμα" του PSI στα ασφαλιστικά ταμεία (περί τα 17,5 δισ. ευρώ) και την άτοκη κατάθεση-επί πολλά χρόνια- των αποθεματικών των Ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος για να υποστηρίξουν ότι τα Ταμεία κατέρρευσαν εξ αιτίας αυτού του λόγου.

Η συνολική ζημιά (PSI-άτοκη κατάθεση) φτάνει δεν φτάνει τα 30 δισ. ευρώ. Με τα υπόλοιπα 180 δισ. ευρώ της κρατικής επιχορήγησης τι γίνεται; Θα πρότεινα κάποιοι η κάποιες των κομμάτων (βλέπε Φώφη Γεννηματά με πρόωρη σύνταξη στα 45 τους χρόνια) να κοιτάξουν να σώσουν την παρτίδα. Ενα εκ. οι προωρίτες σήμερα συνταξιούχοι ισοδυναμούν με 2 εκ.κανονικούς (δηλαδή σε ηλικία σύνταξης τα 67 έτη) συνταξιούχους..Είναι απλό. Αλλο στοιχίζεις στο κράτος να βγαίνεις στα 67 σου χρόνια-εξαιρούνται οι ανάπηροι, τα βαρέα,και οι μητέρες με ανήλικα ΑΜΕΑ - κι άλλο αυτό να σε θρέφει από τα 45-50 σου..

Και μάλιστα από αυτά που δεν έχει πλέον η δεν εισπράττει από πουθενά. Η εισφοροδιαφυγή, η αδήλωτη εργασία, η εποχική εργασία, οι μειωμένες απολαβές των εργαζομένων μετά βίας συγκεντρώνουν μερικά δις ευρώ ετησίως. Με 15 δισ. ετησίως (ποσοστό 9% του ΑΕΠ) επιχορηγεί τα Ταμεία ο κρατικός προυπολογισμός (πού αποτελούν νέα δανεικά) για να στηρίξει τις υπάρχουσες συντάξεις. Απλή αριθμητική. Οι μεγάλες χώρες στην Ευρωζώνη που δεν είναι πτωχευμένες βάζουν το 3-4,5 του ΑΕΠ τους.

Αν κάνω λάθος γιατί δεν δίνετε και σύνταξη στους άνεργους 30άρηδες; Δεν θάλεγαν όχι. Κύριοι της Αντιπολίτευσης σοβαρευτείτε. Η μεταρρύθμιση Γιαννίτση (που δεν έγινε λόγω των τότε αντιδράσεων των ευγενών συνδικάτων και της άτακτης υποχώρησης της κυβέρνησης του Σημίτη) δεν σας έγινε μάθημα; Τι θα πρέπει να γίνει; Αν δεν αλλάξετε μυαλά του χρόνου πάπαλα οι συντάξεις.Τακούτε συνταξιούχοι;

Κάποιοι έχετε δίκιο να διαμαρτύρεστε (αν πληρώσατε πολλά ένσημα και βγήκατε σε κανονική ηλικία συνταξιοδότησης). Δυστυχώς πληρώνετε τη φαυλότητα του συστήματος (συντάξεις προωριτών,άγαμες θυγατέρες,διπλές συντάξεις χηρείας,συντάξεις με ελάχιστα ένσημα κλπ). Είναι αυτό που λέγεται. Τα χλωρά καίγονται με τα ξερά...