Για όσους δεν το γνωρίζουν εκτός από το χορό της κοιλιάς έχουμε και τη δημοσιογραφία της κοιλιάς. Δηλαδή όταν είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε η να γράψουμε κάτι και αυτό δεν υπάρχει ως κάτι  χειροπιαστό (ως είδηση ή γεγονός) τότε ξεκινά ο χορός  της κοιλιάς (να τα βγάλουμε από την κοιλιά μας επί το λαϊκότερον) και της αχαλίνωτης φαντασίας και σπερμολογίας. 

Είναι κυρίως τα λεγόμενα πολιτικά σενάρια που φτιάχνονται από την κοιλιά περισπούδαστων πολιτικών αναλυτών και πολιτικών μαγειρίων (για αυτό λέγονται πολιτικά και όχι πολίτικα ). Μια λέξη από δω, μια από κει και η σύνδεση του σεναρίου έγινε. Σημασία έχει ποιος κάνει την αρχή και πώς το διοχετεύει στην κοινή γνώμη. Το πόσο καλό και εύπιστο είναι το σενάριο εξαρτάται από το πόσο "έγκυρο" είναι το μέσο (τηλεοπτικό η εφημερίδα) και πόσο "έγκριτος" είναι ο δημοσιογράφος. Τα σενάρια διακρίνονται σε πολιτικά και αστυνομικού τύπου..Κερδισμένος είναι ο δημοσιογράφος που θα πετάξει μια πομφόλυγα με ολίγη δόση σασπένς. Τότε ακολουθεί το γνωστό σπιράλ. Οι πολιτικοί ή οι ανώνυμες πηγές καλούνται να πάρουν θέση επί του υποθετικού σεναρίου. Δηλαδή χτίζεται μια ολόκληρη ιστορία σεναρίων και μυθοπλασίας επί του αρχικού υποθετικού σεναρίου. 

Αν κάποιος πολιτικός συντάκτης γράψει αύριο ότι έρχεται ανασχηματισμός με βάση κάποιες δικές του "πληροφορίες" σε λίγες ώρες η ανασχηματολογία θα θεριέψει σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αν δεν απαντήσει κανείς από την Κυβέρνηση το "βουνό" του αρχικού σεναρίου θα γίνει "οροσειρά" με πιθανά ονόματα προς υπουργοποίηση, αλλά και ποιοι υπουργοί φεύγουν ή μετακινούνται. 

Ανάλογα σενάρια εξυφαίνονται και με τις αστυνομικές υποθέσεις κυρίως σε θέματα τρομοκρατίας. Αυτή είναι η δημοσιογραφία της κοιλιάς. Θα 'ταν καλό λοιπόν κάποτε για το συνάφι μας να εκδίδονταν τέτοιου είδους σενάρια που γράφτηκαν ή ειπώθηκαν τα τελευταία χρόνια. 

Θα γεμίζαμε με τόμους τη βιβλιοθήκη μας. Η διαφορά με το ρεπορτάζ είναι τεράστια. Δεν είναι τυχαίο ότι τα βραβεία στη δημοσιογραφία δίνονται για ρεπορτάζ. Το ρεπορτάζ είναι αδιάψευστα γεγονότα και ειδήσεις. Κι εδώ δεν χωρούν χοροί της κοιλιάς.

Υ.Γ. Το παρόν γράφεται για σενάρια που διαβάζει κανείς τελευταία.π.χ ετοιμάζεται οικουμενική κυβέρνηση...