Το πολυνομοσχέδιο με τα "κόκκινα" μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια (περίπου 42 δις ευρώ) ψηφίστηκε και σύντομα-λόγω των ξένων "κορακιών'' που είναι αυτονόητο ότι επιζητούν υπερκέρδη- πλησιάζει η ώρα να αποκαλυφθούν και ποιοι επιχειρηματίες αδυνατούν πραγματικά να τα εξοφλήσουν και ποιοι παριστάνουν, την εποχή της κρίσης , τους Κινέζους.

Σιγά σιγά θα κοπάσει και ο κουρνιαχτός ορισμένων Μέσων Ενημέρωσης αλλά και πολιτικών που ομνύουν στην προστασία όλων ,κουτσών και στραβών,οικονομικά αδυνάμων και μπαταχτσήδων.

Τα θαλασσοδάνεια δεν είναι τωρινό φαινόμενο,ούτε οι Τραπεζοσιτιζόμενες και κρατικοδίαιτες,επί χρόνια, αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία,συγκροτήματα Τύπου κλπ).

Γνωστό επίσης είναι τοις πάσι ότι την περίοδο της καταναλωτικής εξαλλοσύνης και αφροσύνης οι Τράπεζες είχαν στήσει το "χορό της κοιλιάς" και ανταγωνίζονταν μανιωδώς η μία την άλλη στο ποια θα δώσει τα περισσότερα δάνεια έχοντας τα χαλαρότερα στην Ευρώπη κριτήρια πιστοληπτικής πρακτικής.

Δεν υπήρχε ουσιαστική αξιολόγηση του δανειολήπτη ούτε καν στοιχειώδης παρακολούθηση του αναλαμβανόμενου κινδύνου.Αρκούσαν υψηλές πολιτικές γνωριμίες και σόγια και το ρολάρισμα προχώρησε.

Η φούσκα όμως έσκασε το 2008 αλλά στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας έγινε το εξής πρωτοφανές. Σχεδόν οι πάντες τσουβαλιάστηκαν και σχεδόν οι πάντες υπερπροστατεύτηκαν κάτω από την φανάρι του Κράτους και των Δικαστηρίων με αποτέλεσμα οι παρά φύση μπαταχτσήδες να δουν το φως το αληθινό και να ξεχάσουν ότι έχουν δόσεις να εξοφλούν στις τράπεζες.

Ετσι φτάσαμε οι "ζημιές" των επιχειρήσεων να δηλώνονται εδώ αλλά τα θαλασσοδάνεια να έχουν πάρει το δρόμο της φυγής σε ξένες τράπεζες..Δεν χρειάζεται να πούμε το αυτονόητο..Οτι θα πρέπει να προστατευθούν οι επιχειρηματίες των οποίων η κρίση κατέστρεψε τις επιχειρήσεις τους.

Πόσοι είναι όμως; Είναι τόσοι πολλοί ώστε τα επιχειρηματικά δάνεια να αδυνατούν να τα εξοφλήσουν (ακόμη και με ρυθμίσεις που τους έκαναν οι Τράπεζες) ο ένας στους τρεις επιχειρηματίες; Η έλευση των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων(των ονομαζόμενων "κορακιών") που αναλαμβάνουν πλέον να διαχωρίσουν την ήρα από το στάρι θα δείξει.

Το ζητούμενο είναι να τηρηθούν οι κανόνες προστασίας εκεί που πρέπει και από την άλλη ο κώδικας δεοντολογίας των Τραπεζών. Ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Κων/νος Μίχαλος που γνωρίζει όσο κανείς άλλος ονόματα και καταστάσεις στην αγορά εξήγησε με κατανοητά λόγια το πως έχει η κατάσταση με τα "κόκκινα "δάνεια ορισμένων επιχειρηματιών. Ζητεί λοιπόν για τις περιπτώσεις των κακοπληρωτών:

«Για τις περιπτώσεις που έχουν αφήσει πίσω τους κουφάρια και με επιχειρηματίες που έχουν φύγει στο εξωτερικό η κυκλοφορούν ανάμεσά μας πτωχευμένοι καλό είναι αυτοί να αντιμετωπιστούν διαφορετικά και να τελειώνουν οριστικά». 

"Η αυγή λοιπόν που λαλούν οι πετεινοί έφτασε..Για το καλό της υγιούς επιχειρηματικότητας και του ανταγωνισμού..Με ξένα(τραπεζικά)και απλήρωτα κόλλυβα όλοι γινόμαστε επιχειρηματίες..