Παρακολουθούσα αποσβολωμένος-μέσω φωτογραφιών από το Ιντερνετ- το ποιες ηλικίες συμμετείχαν στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία της Ν.Δ αλλά και άλλων παραδοσιακών κομμάτων που έκαναν ανάλογες εκλογές στο πρόσφατο παρελθόν.

Το ότι η χώρα μας είναι πλέον χώρα γερόντων είναι παγκοίνως γνωστό αλλά το ότι θα καθορίζει η τρίτη ηλικία σε πρωτοφανή βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις σε κόμματα δεν το φανταζόμουν.

Οι παραγωγικές ηλικίες αντιπροσωπεύουν δεν αντιπροσωπεύουν το 10%-20% του εκλογικού πυρήνα του κάθε κόμματος. Οσο για τους νέους αυτοί πλέον απέχουν επιδεικτικά. Τι φανερώνει η νέα αυτή εκλογική ανθρωπογεωγραφία; Ότι η τρίτη ηλικία καθίσταται ο σημαντικότερος παίκτης για τις όποιες αλλαγές έρθουν η αφορούν σήμερα την νεοελληνική κοινωνία. Πρόκειται,δίχως αυτό να μειώνει τον ρόλο της τρίτης ηλικίας,για μια κοινωνία που "βλέπει" περισσότερο στο παρελθόν παρά στο μέλλον. Που μιλά με συντηρητικούς όρους και με όρους του χθες παρά του αύριο.

Αυτό που πρέπει να προβληματίζει τα παραδοσιακά κόμματα είναι το γεγονός ότι ξέμειναν από "καύσιμα" και αυτά τα "καύσιμα" για σαρωτικές αλλαγές και ρηξικέλευθες προτάσεις στην νεοελληνική κοινωνία τα προμηθεύουν αποκλειστικά και μόνον οι παραγωγικές τάξεις.. Μοιάζουν με κόμματα παρηκμασμένα και μονολιθικά. Η ιστορία κινήθηκε και απογειώθηκαν οι πολιτισμοί της όταν το βασικό ενεργούμενο των όποιων αλλαγών ήταν οι νέοι και οι παραγωγικές ηλικίες. Αλίμονο σε κοινωνίες που οι τροχοί της κινούνται με ιδέες από την τρίτη ηλικία. Το τέλος καταγράφεται και στην εθνική μας τηλοψία. 

Ενημερωτικές εκπομπές,σήριαλ κλπ παρακολουθούνται σε μεγάλο ποσοστό από την τρίτη ηλικία. Εδώ η "μάχη" έχει χαθεί από το διαδίκτυο το οποίο κυριολεκτικά σαρώνει στις ηλικίες από 15-60 ετών. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι σε αυτές τις ηλικίες η ενημέρωση προέρχεται σε ποσοστό έως 90% από το διαδίκτυο. 

Τι φανερώνουν τα παραπάνω; Οτι κάποιοι σε κόμματα και tv μάλλον θα πρέπει να ξαναδούν το γιατί δεν πείθουν και δεν συγκινούν τους νέους και τις παραγωγικές ηλικίες. Κάπου υπάρχει λάθος στο βασίλειο, όχι της Δανιμαρκίας,αλλά της Ελλαδίτσας..Κάποιοι επιμένουν να ποντάρουν σε λάθος άλογα. Αν δεν το αντιληφθούν είναι αργά. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να οδηγηθούν σε έναν ηλικιακό ρατσισμό ,ούτε να σκοτώσουν τα άλογα πριν γεράσουν. Αλλά να πείσουν νέους και παραγωγικές ηλικίες να τους ακολουθήσουν. Το μέλλον έχει μέλλον από αυτούς που το οραματίζονται και το αμφισβητούν..Και αυτοί είναι οι νέοι και όσοι παράγουν..