Επειδή καλό είναι σε αυτόν τον τόπο να κρίνουμε τους πολιτικούς με βάση τα πεπραγμένα τους σε όποιες δημόσιες θέσεις έχουν θητεύσει ας αποτιμήσουμε το έργο του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη θητεία του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Η αποτίμηση ενός παραγόμενου ή μη έργου αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την αποδοτικότητα ενός πολιτικού σε άλλη κρίσιμη θέση όπως αυτή του αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης (πριν τον κρίνει η Ιστορία ) καθώς αυτή δεν βασίζεται σε λόγια και τυχόν υποσχέσεις του αέρα η του μπαλκονιού αλλά σε απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Ιδού λοιπόν τα συν και τα πλην του Κ.Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στα συν:

* Η έρευνα για πλαστά δικαιολογητικά ή παράνομες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων στο Δημόσιο που έγινε από το Σώμα Ελεγκτών-Επιθεωρητών Δημόσιας διοίκησης κατ εντολήν του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα πρώτα αποτελέσματα έφεραν στο φως δεκάδες περιπτώσεις υπαλλήλων που κατέλαβαν θέσεις στο δημόσιο (υπουργεία, ΝΠΔΔ,ΟΤΑ) εμφανίζοντας πλαστά δικαιολογητικά (πτυχία,απολυτήρια Λυκείου,πτυχία ξένων γλωσσών κλπ).

Δυστυχώς η απόπειρα αυτή δεν ολοκληρώθηκε με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ μετά από πιέσεις συνδικάτων και συντεχνιών του Δημοσίου. Κρίμα γιατί μόνο από έλεγχο στη Βουλή προέκυψε ότι τουλάχιστον 7 υπάλληλοι διορίστηκαν με πλαστά δικαιολογητικά.

* Η αξιολόγηση του προσωπικού του δημοσίου που καθόριζε εκ των προτέρων ποσοστά αρίστων,ικανών,μετρίων και ανεπαρκών υπαλλήλων. Οι τελευταίοι (ποσοστό 15%) θα υποβαθμίζονταν η δεν θα εξελίσσονταν όπως οι υπόλοιποι υπάλληλοι. Μόνη επιφύλαξη ο εκ των προτέρων καθορισμός ποσοστών για ικανούς και μη υπαλλήλους καθώς πρόκειται για αυθαίρετα ποσοστά και για μη επιστημονική προσέγγιση.

Τα ποσοστά ακολουθούν με βάση τα αποτελέσματα μιας έρευνας. Δυστυχώς με τη νέα αξιολόγηση, για να μην έχει τιμωριτικό όπως λέχθηκε χαρακτήρα, όσοι υπάλληλοι κριθούν ανεπαρκείς απλώς θα υποχρεούνται να παρακολουθούν σεμινάρια επανεκπαίδευσης. Με ένα λόγο θα ζουν και θα βασιλεύουν στο δημόσιο χωρίς καμιά βαθμολογική η μισθολογική επίπτωση.

Τα πλην:

* Η κατάργηση στην ουσία του νόμου Ραγκούση για την αξιοκρατική επιλογή γενικών διευθυντών,διευθυντών και τμηματαρχών από Συμβούλια Επιλογής Προισταμένων (Μέλη Συνήγορος του Πολίτη, Νομικό Συμβούλιο του Κράτους κλπ) υπό την εποπτεία του ΑΕΠ. Η σειρά στη λίστα που προέκυψε με τους γενικούς διευθυντές έγινε κουρελόχαρτο και τοποθετήθηκαν με υπουργικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ημέτεροι καταπατώντας τη σειρά προτεραιότητας.

*Απόπειρα να καταργηθεί η "Διαύγεια" που υποχρεώνει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες να αναρτούν υποχρεωτικά τις αποφάσεις τους στο Διαδίκτυο διαφορετικά δεν εκτελούνται. *Απολύσεις από το σωρό (με βάση τη μνημονιακή δέσμευση) χωρίς να έχει προυπάρξει μια στοιχειώδης αξιολόγηση ικανών η ανεπαρκών υπαλλήλων.