Το ασφαλιστικό και το φορολογικό επιβαρύνουν τον κόσμο της εργασίας σε σημαντικό βαθμό που φτάνει το 50%του εισοδήματος.

Μα θα πει κάποιος κάτι αντίστοιχο δεν συμβαίνει και στις σκανδιναβικές χώρες ή τις βόρειες χώρες της Ευρώπης; Πως αλλιώς θα υπάρξει το κοινωνικό κράτος; Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι το 20% αφορά στη χώρα μας ασφαλιστικές εισφορές για την κύρια σύνταξη επί δηλωθέντων εισοδημάτων θέτοντας όμως και ένα είδος τεκμηρίου όπως ισχύει και με τη φορολογία.

Το ζητούμενο είναι να καταβάλουν εισφορές και φόρους αυτοί που συστηματικά φοροδιαφεύγουν ή εισφοροδιαφεύγουν. Οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, βιοτέχνες και αγρότες δεν καταβάλουν σήμερα εισφορές. Το στοίχημα της κυβέρνησης είναι η εισπραξιμότητα. Το αν θα το πετύχει έχει να κάνει αποκλειστικά με το αν η οικονομία ξαναπατήσει στα πόδια της. Αλλως κι αυτό το στοίχημα θα έχει άδοξο τέλος.

Οι χαμηλές ή υψηλές εισφορές ή οι φόροι μπορούν να έχουν αντίκρυσμα μόνον εφόσον εισπράττονται. Τα υπόλοιπα είναι απλώς σχέδια επί χάρτου. Η λογική "δώσε και σε μένα Μπάρμπα" από το κράτος για να σου δώσω σύνταξη ή κοινωνικές παροχές μπορεί να υφίσταται στις βόρειες χώρες της Ευρώπης, ωστόσο εδώ κυριαρχούν δύο τινά.

Αυτοί που δεν έχουν να δώσουν, καθώς αν δώσουν δεν μπορούν να επιβιώσουν στα καθημερινά και αυτοί που αδιαφορούν. Αυτούς να εντοπίσουν. Και είναι αρκετοί. Οι κακομαθημένοι και μπαταχτσήδες Ελληνες δεν έλειψαν ποτέ από αυτό τον τόπο. Ενα νούμερο που φανερώνει του λόγου το αληθές. Οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές στα Ασφαλιστικά Ταμεία ξεπερνούν τα 27 δισ. ευρώ. Μα δεν έχουμε θα πει κάποιος να πληρώσουμε. Οντως για αρκετούς ισχύει αυτό.

Πως όμως να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι το 78% των παραπάνω οφειλών ανάγονται στα χρόνια της ευφορίας; Από τα 27 δισ. ευρώ το 78% είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές παρελθόντων ετών και αντιστοιχούν σε χρόνια μέχρι το 2009. Τι συμβαίνει άραγε; Μήπως ήταν η κακή νοοτροπία (όπως και σήμερα) "δώσε και σε μένα Μπάρμπα Κράτος σύνταξη" και από εμένα δεν έχεις να παίρνεις τίποτε; Ετσι δεν πήραν εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες σύνταξη πληρώνοντας ελάχιστα χρόνια εισφορές η ακόμη και καθόλου; 

Πόσοι αλήθεια παίρνουν σήμερα σύνταξη με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν; Ούτε το 5% από τα 2,7 εκ. των συνταξιούχων. Αυτή είναι η αλήθεια και ας μη κλαίγονται κάποιοι. Τουλάχιστον από δω και μπρος θα ισχύσει "Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι". Οτι πληρώνεις παίρνεις συν μια εθνική σύνταξη 384 ευρώ από το κράτος και εφόσον πληρώνεις εισφορές τουλάχιστον για 15 χρόνια.

Είναι μια καλή αρχή. Ο Μπάρμπας από την Αμερική η ο Κρατο-μπάρμπας μάλλον τελειώνει. Τέσσερα εκ. Ελληνες μισθοδοτούνται σήμερα από το Δημόσιο, 2,7 εκ. συνταξιούχοι, 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι και πάνω από 500.000 στο οποίους χορηγούνται πάσης φύσεως προνοιακά βοηθήματα. Αυτό κι αν είναι "δώσε και σε μένα Μπάρμπα-Κράτος".