Στην Αθήνα με λεωφορεία και τρακτέρ αποφάσισαν να κατέβουν την ερχόμενη Παρασκευή εκατοντάδες αγρότες που συμμετέχουν σε 68 μπλόκα της χώρας και συμμετείχαν σήμερα σε συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο της Νίκαιας Λάρισας.

Ταυτόχρονα αποφάσισαν να  εντείνουν τις κινητοποιήσεις προχωρώντας σε επ' αόριστον αποκλεισμούς δρόμων, λιμανιών, τελωνείων, αεροδρομίων κλπ ζητώντας εδώ και τώρα την απόσυρση των ασφαλιστικών και φορολογικών μέτρων που προετοιμάζει για τους αγρότες η κυβέρνηση.

Από την άλλη, οι αγρότες που έχουν στήσει μπλόκο στα Τέμπη μαζί με άλλους αγρότες μπλόκων της Μακεδονίας αποφάσισαν να δράσουν διαφορετικά. Συνέταξαν και απέστειλαν κατάλογο αιτημάτων προς τον πρωθυπουργό και τα κόμματα της Βουλής ανοίγοντας έτσι παράθυρο διαλόγου μαζί τους την επόμενη εβδομάδα.

Οποιος γνωρίζει την ανθρωπογεωγραφία και κομματογραφία των αγροτών δεν θα πρέπει να εκπλαγεί. Από τα Τέμπη και πάνω και έως τη Θράκη τον έλεγχο των μπλόκων με τα τρακτέρ έχουν οι γαλάζιοι αγροτοσυνδικαλιστές.

Από τη Νίκαια Λάρισας και κάτω (με ορισμένες εξαιρέσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας) το πάνω χέρι διεκδικεί το ΚΚΕ. Διαφορετικά τα αιτήματα των αγροτών ανάλογα με την κομματική τους αφετηρία και ακόμη διαφορετικός ο τρόπος της διεκδίκησης των αιτημάτων από εδώ και πέρα. Η κοινή συνιστώσα που έδενε στον κοινό αγώνα τα "γαλάζια" και "κόκκινα" μπλόκα (οι αποκλεισμοί των δρόμων και ο κοινός τρόπος δράσης) φαίνεται πως τείνουν να διαρραγούν, οι ανθρώπινες αντοχές των ίδιων των αγροτών έχουν φτάσει στα άκρα, ενώ η προσμονή τους ότι θα "σπάσει" η κυβέρνηση δεν έχει επιτευχθεί στο ελάχιστο.

Κι αυτά είναι που κάνουν πλέον τα πράγματα να δυσκολεύουν. Οι διαφωνίες στις διεκδικήσεις μεταξύ των αγροτών ήρθαν στο προσκήνιο όπως και το γνωστό "καπέλωμα" του αγώνα. Ποιός δηλαδή θα έχει τον πρώτο λόγο στις κινητοποιήσεις. Ολα αυτά, εκτός απροόπτου, φαίνεται πως οδηγούν σε διάσπαση των αγροτών από τον κοινό τους αγώνα την ερχόμενη εβδομάδα.

Το έργο με τις κινητοποιήσεις των αγροτών από το 1996 φαίνεται πως δεν θα αλλάξει ούτε με τις τωρινές. Βέβαια το παρελθόν και το παρόν έχουν ανάμεσά τους μια οικονομική κρίση και μνημονιακά μέτρα. Παλαιότερα με τους αποκλεισμούς των δρόμων οι αγρότες διεκδικούσαν και έπαιρναν (παροχές επί Σημίτη, πακέτο Χατζηγάκη κλπ.) ενώ σήμερα διεκδικούν να μην τους πάρουν πίσω αυτά που τους απέμειναν.

Κάπου στη μέση όπως πάντα αναμένεται η λύση.