Κι όμως τα χρόνια της κρίσης "γεννήθηκαν" νέες επιχειρήσεις. Οι λεγόμενες επιχειρήσεις-μάσας στον κλάδο της εστίασης.

Δηλαδή έχουμε ανάπτυξη της μάσας. Σύμφωνα με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) από τις 30.000 επιχειρήσεις που συστήθηκαν πέρυσι οι 5 στις 10 αφορούσαν αυτό που λέμε μάσα κι άγιος ο Θεός. Σουβλατζίδικα, καφέ-μπαρ, φούρνοι κλπ κατέκλυσαν κάθε γειτονιά και κάθε δρόμο γειτονιάς. Ακολουθούν φαρμακεία καθώς γεμίσαμε στρατό συνταξιούχων, το εμπόριο καλλυντικών, οι αγοραπωλησίες ακινήτων (γίνονται ακόμη;), η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών κλπ.

Από την άλλη, πέρυσι έκλεισαν 26.347 επιχειρήσεις. Αρκετές από αυτές προσπάθησαν να μεγαλουργήσουν στον τομέα της μάσας αλλά ατύχησαν. Μάλλον έφταιγε το τάιμινγκ και ο ακριβός γύρος. Ο νεοέλληνας έχει πήξει πλέον με το πολύ φαγητό του έξω(και ακριβούτσικο) και τόχει ρίξει στο σπιτικό. Πιο φτηνό και ποιοτικά σαφώς καλύτερο.

Με αυτά και με αυτά ξεκίνησε και η ανάκαμψη της οικονομίας και έπεται η ανάπτυξη. Αν είναι δυνατόν. Από την άλλη σε στάση πληρωμών έχουν προχωρήσει οι μισοί δανειολήπτες με αποτέλεσμα τα "κόκκινα" δάνεια (επιχειρηματικά,στεγαστικά,καταναλωτικά) να έχουν ρίξει στα βράχια τις Τράπεζες και όλους εμάς τους υπόλοιπους που καλούμαστε με απανωτές ανακεφαλαιοποιήσεις να πληρώνονται με νέα δανεικά από το εξωτερικό τους στρατηγικούς κακοπληρωτές κοινώς μπαταχτσήδες.

Σε στάση πληρωμών βρίσκεται το 43% των επιχειρηματικών δανείων, το 39% των στεγαστικών και το 55% των καταναλωτικών. Πολλούς από τους δήθεν αδύναμους να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους (μέσω ήδη ευνοικών ρυθμίσεων) θα τους συναντήσεις στα καφέ της παρηγοριάς και στα μεζεδοπωλείο να το έχουν ρίξει στη μάσα εις υγείαν των κορόιδων.

Ετσι λοιπόν θα έρθει η η ανάπτυξη όπως σε λίγες ημέρες η Ανοιξη. Αμήν.