Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εδώ και πολύ καιρό στην Ειδομένη​ και στον Πειραιά αρνούμενοι να μεταφερθούν σε χώρους υποδοχής όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι απείρως καλύτερες για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Περίπου 20.000 βρίσκονται ήδη σε 18 κέντρα υποδοχής. Οι υπόλοιποι περίπου 30.000 αρνούνται να μεταφερθούν, ελπίζοντας στο θαύμα, να ανοίξουν δηλαδή τα σύνορα, γεγονός αδύνατο στον παρόντα χρόνο.

Με τη στάση τους φέρνουν σε δύσκολη θέση και την Ελληνική πολιτεία. Ολοι ευελπιστούν ότι κάποια στιγμή μέσα στον Απρίλιο,θα συνειδητοποιήσουν το ατελέσφορο της ελπίδας τους. Δεν πρέπει όλοι μας να τους εγκαταλείψουμε. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι, με τη πειθώ, να συμφιλιωθούν με την πραγματικότητα.

Οσο κι αν αυτή η πραγματικότητα σε αυτή τη φάση δεν είναι με το μέρος τους. Το χειρότερο είναι να τους εγκαταλείψουν οι Ελληνες πολλοί από τους οποίους, όπως ακούω στο δρόμο και στις συζητήσεις, δυσανασχετούν πλέον με τις εμμονές τους. Είναι κρίμα η αλληλεγγύη να γίνει κατάχρηση από μέρους τους.