Το καθεστώς εισφορών και παροχών που ισχύει στη Γερμανία εξηγεί μια Ελληνίδα δικηγόρος που ζει και εργάζεται εδώ και λίγα χρόνια σε αυτή τη χώρα.

Με επιστολή της που αναρτήθηκε στο facebook παρουσιάζει αναλυτικά τι εισφορές πληρώνει κάθε μήνα,τι σύνταξη θα έπαιρνε αν αποφάσιζε να σταματήσει τώρα την εργασία της(απίστευτο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά το Ταμείο Πρόνοιας στη Γερμανία ενημερώνει τον ασφαλισμένο τι δικαιούται και σε αυτή την περίπτωση),αλλά και τι ποσό σύνταξης θα λάβει βγαίνοντας σε κανονική σύνταξη στο 67 έτος της ηλικίας.

Οπως αναφέρει πληρώνει 1300 ευρώ μηνιαίως εισφορές χωρίς όμως να διευκρινίζει σε τι ποσοστό του εισοδήματός της αναλογούν.Ωστόσο αν έβγαινε στα 67 της στη σύνταξη (μετά από 10 χρόνια εργασίας)θα λάμβανε 315 ευρώ το μήνα.Οπως λέει δεν το κάνει πρώτον γιατί είναι ελάχιστο το ποσό της δικαιούμενης σύνταξης και δεύτερον δεν υπάρχει λόγος να μην εργαστεί.

Το ζητούμενο βέβαια είναι ότι εισφορές αυτού του επιπέδου ελάχιστοι σήμερα αυτοαπασχολούμενοι η μισθωτοί μπορούν να καταβάλουν (λόγω εισοδημάτων) στη χώρα μας.Ωστόσο αν καταβάλουν δεν θα λάβουν,με το νέο σχέδιο νόμου, αντίστοιχη σύνταξη όπως στη Γερμανία.

Και ο λόγος είναι ότι από τη μια μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος και από την άλλη μειώθηκαν δραματικά οι εισφορές λόγω ανεργίας και χαμηλών εισοδημάτων. Στο παρελθόν το σύστημα λειτουργούσε παχυλά-λόγω των δανείων- υπέρ σχεδόν όλων των συνταξιούχων(και αυτών που πλήρωσαν και αυτών που δεν πλήρωναν). Δυστυχώς αυτοί που πλήρωναν δεν πλήρωναν μόνο για τους εαυτούς τους αλλά για εκατομμύρια άλλους(αγρότες,αυτοαπασχολούμενους,προωρίτες κλπ) που δεν κατέβαλαν καθόλου η κατέβαλαν ελάχιστες εισφορές και για ελάχιστα χρόνια.

Με ένα λόγο κυριαρχούσαν οι στρεβλώσεις.Με ένα λόγο η το ασφαλιστικό διορθώνεται η παύει η καταβολή συντάξεων.Κλείνοντας ας αναφέρουμε μόνο και μόνο ένα δεδομένο. Οτι οι συνταξιοδοτικές παροχές συνέβαλαν σωρευτικά κατά 82% στη διόγκωση του δημοσίου χρέους.

Ας διαβάσουμε λοιπόν τι υποστηρίζει η Ελληνίδα δικηγόρος που εργάζεται στη Γερμανία.