Διαβάζουμε τελευταία ότι σχεδόν έκλεισε το ασφαλιστικό και το φορολογικό και ότι οι περικοπές θα είναι σχετικά περιορισμένες. Αυτό διαδίδουν οι κυβερνητικές πηγές.

Και ξαφνικά χθες η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε συνέδριο στις ΗΠΑ έκανε λόγο για ασφαλιστικό που οδηγείται στα βράχια και για το οποίο απαιτούνται επώδυνες περικοπές.Ενώ για το φορολογικό πως η φοροδιαφυγή οργιάζει και οι Ελληνες δεν έχουν κάνει τίποτε. Καμιά σχέση με την εικόνα που διαρρέεται από Κυβερνητικούς κύκλους ότι σχεδόν το ασφαλιστικό έκλεισε με περικοπές όχι ιδιαίτερα μεγάλες για τους τωρινούς συνταξιούχους όπως επίσης και το φορολογικό.

Ολα αυτά μου θύμισαν όσα έζησα ως ρεπόρτερ στο Μέγκα παρακολουθώντας τις διαπραγματεύσεις στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την τρόικα. Κάθε φορά οι επιτελείς του Υπουργείου μας διαβεβαίωναν ότι τα πράγματα πάνε κατά βούληση και θα γίνουν ελάχιστες περικοπές ,τότε,στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Το αποτέλεσμα μετά τη συμφωνία τους διέψευσε παταγωδώς. Τι συνέβαινε; Κατέθεταν προτάσεις στις διαπραγματεύσεις οι δικοί μας και οι τροϊκανοί δεν σχολίαζαν. Απλώς ζητούσαν στοιχεία. Τη σιωπή των τροϊκανών οι δικοί μας την εκλάμβαναν ως αποδοχή των προτάσεων που έκαναν. Αμ δε.

Οταν έφτανε η ώρα οι τροϊκανοί κατέθεταν τις δικές τους προτάσεις και επ αυτών μπορούσαν οι δικοί μας να υποβάλλουν κάποιες ενστάσεις και παρατηρήσεις. Από τα δέκα που ζητούσαν οι Τροικανοί άντε να άλλαζαν τα δύο. Τα λέω αυτά για να μην δημιουργούνται προσδοκίες.

Η Μέρκελ δεν δίστασε να θυσιάσει το Αντώνη Σαμαρά (ανήκων και στο λαικό κόμμα) θα κάνει πίσω για τον Αλέξη Τσίπρα ?Πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι δανειστές μιλούν με το ελληνικό κράτος και λίγο τους ενδιαφέρει ποιος κυβερνά.Ενα είναι βέβαιο και θυμηθείτε το.Η συμφωνία η θα είναι επώδυνη η δεν θα γίνει.

Τα υπόλοιπα περί υποχωρήσεων των δανειστών σε κρίσιμα ζητήματα είναι κουραφέξαλα.Κάποιοι πρέπει να αντιληφθούν ότι οι εταίροι έχουν το πάνω χέρι.Αλλά και το πόδι για να πετάξουν αν χρειαστεί τη χώρα μας εκτός Ευρωζώνης.Τα τσαλιμάκια για αυτούς τελείωσαν.Το πολιτικό κόστος μιας κυβέρνησης ποσώς τους ενδιαφέρει..