Ο πρωθυπουργός έχει πλέον μπροστά του το πιο μεγάλο στοίχημα για το πολιτικό του παρόν και μέλλον,όπως άλλωστε και οι παρελθόντες πρωθυπουργοί των χρόνων της κρίσης.

Θα πετύχει,κι ας χάσει τις επόμενες εκλογές ,και θα εγγράψει σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο εάν και μόνον καταφέρει να βγάλει τη χώρα στις αγορές και δώσει έτσι τέλος στο άγος των μνημονίων και σε παράλογους τυχοδιωκτισμούς.

Οι μεγάλοι ηγέτες δεν σκέφτονται και δεν δρουν για πρόσκαιρα κομματικά και εκλογικά οφέλη και υπό τις σειρήνες του λαικισμού.

Φωτεινό παράδειγμα ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Το 1979 και ενώ η μεγάλη πλειοψηφία του λαού ζητούσε υπό την λαικίστικη καθοδήγηση του Ανδρέα Παπανδρέου την μη είσοδο της Ελλάδας στην τότε Ε.Ο.Κ,ο ίδιος αδιαφόρισε και όρισε το δικό του δρόμο συγκρουόμενος με τη λαίλαπα-τότε-του επερχόμενου λαικισμού που κυριάρχησε μέχρι τη χρεοκοπία της χώρας.Ενέταξε τη χώρα μας στην ευρωπαική οικογένεια και δικαιώθηκε από την Ιστορία.

Ασχέτως αν οι πολιτικοί του επίγονοι χρησιμοποίησαν αυτή την επιλογή με πελατειακή βούληση,και με την εκμετάλλευση και κατασπατάληση κοινοτικών πόρων απλώς για κομματικά οφέλη .Σοφή και η επιλογή του Κώστα Σημίτη να εντάξει την Ελλάδα στο ευρώ.

Δυστυχώς όμως δεν μερίμνησε-αντιθέτως- να αποτελέσει αυτό ευκαιρία για μια δημιουργική και καινοτόμα Ελλάδα και όχι παρασιτική και κρατικοδίαιτη που απλώς τρώει τα σωθικά της.Η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα από τη μια και οι πάσης φύσεως συντεχνίες του δημοσίου αλλά ορισμένες του ιδιωτικού τομέα μετέτρεψαν το ευρώ σε καρουζέλ,όπου οι δυναμικές συντεχνίες απομύζησαν ότι περισσότερο μπόρεσαν.

Το στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα είναι ένα και μοναδικό.Να βγάλει τη χώρα στις αγορές κι ας τον εγκαταλείψει προσωρινά η κομματική κρατικοδίαιτη νομεκλατούρα.Θάχει πετύχει την ιστορική αναγνώριση έστω και με εκλογικές απώλειες.Αλλωστε είναι αρκετά νέος στην πολιτική για να έχει την ευκαιρία να επιστρέψει δικαιωμένος και δαφνοσκεπής.Αυτό όμως,εκτός της εξόδου στις αγορές,προυποθέτει άλλα σημαντικά δύο πράγματα.Ανάπτυξη με την παραγωγή πλούτου και αλλαγή της νοοτροπίας του λαού μας.

Που επιμένει να ταξιδεύει σε δύο βάρκες απαιτώντας το ανέφικτο χωρίς να βάζει εύκολα πλάτη..Αυτή προς την Ανατολή και αυτή προς τη Δύση.Το δρόμο προς τη Δύση τον άνοιξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μόνο μια επιλογή.Να κάνει τη χώρα μας πραγματικά δυτική με ανάπτυξη και καινοτομία.Μένει να αποδειχτεί πως θα διαχειριστεί τη μετά-μεταπολιτευτική Ελλάδα και αν η διαχείριση θα είναι προς όφελος των πολλών και κυρίως αυτών που παράγουν και όχι αυτών που παρασιτούν.