Η Αννα Βαγενά, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, απέστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό ζητώντας αντί να κοπεί το ΕΚΑΣ σε 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους (κόπηκε ήδη σε περίπου 100.000) να περιοριστούν οι αποδοχές όλων όσων μισθοδοτούνται από το δημόσιο (Πρωθυπουργός, υπουργοί, βουλευτές, δικαστές κλπ) και κανείς τους να μη λαμβάνει πάνω από 2.000 ευρώ.

Εχει τα δίκια της η Αννα Βαγενά. Το πτωχευμένο νεοελληνικό κράτος δίνει ακόμη μισθούς άνω των 2.000 ευρώ σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Αν είναι δυνατόν. 15 δισ. ευρώ το χρόνο (από φόρους μας) είναι η μισθολογική δαπάνη του δημοσίου τομέα, εξαιρώντας τις ΔΕΚΟ. Σε εποχές όπου ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι κάτω των 500 ευρώ το δημόσιο δεν μπορεί να δίνει ακόμη μισθούς-μαμούθ.

Μερικά ενδεικτικά στοιχεία: 780 ευρώ ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα (που παράγει) έναντι 1050 ευρώ στο δημόσιο τομέα. Στον ιδιωτικό τομέα μόλις το 13% παίρνει πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα. Στο δημόσιο ξεπερνά το 35%. Αντί να ισχύει το αντίστροφο.

Πουθενά σε οποιοδήποτε καπιταλιστικό κράτος ο δημόσιος τομέας (που απλώς λειτουργεί υποστηρικτικά στον ιδιωτικό τομέα) δεν αμείβεται περισσότερο από τον παραγωγικό ιδιωτικό τομέα.

Αυτό ίσχυε και στη χώρα μας μέχρι τις αρχές του 1980. Μετά ήρθαν οι κρατικοδίαιτες συντεχνίες και με αντάλλαγμα τη ψηφοθηρία πέτυχαν πρωτοφανή κεκτημένα και ανέτρεψαν τα μισθολογικά δεδομένα-με τη συνέργεια των κυβερνώντων-μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Τώρα που η κρίση τσάκισε τον ιδιωτικό τομέα ήρθε η ώρα να τσακιστεί και ο χαμηλοσυνταξιούχος ανοίγοντας τη ψαλίδα μεταξύ των πατρικίων και πληβείων.

Και οι πατρίκιοι εξακολουθούν να κατοικοεδρεύουν στον δημόσιο τομέα.Εχει τα δίκια της η Αννα Βαγενά αλλά ποιος την ακούει;